Zgłoś Uwagi do Strony

Lastcall

Nadchodzące oferty

Newsletter

najlepsze oferty wprost na twoją skrzynkę

Pole wymagane
InformacjeKuchnia i obyczajeWycieczki fakultatywneInformacje konsularne

Kusadasi to przede wszystkim malownicze plaże, wspaniałe zabytki oraz najlepsze knajpki rybne. To także szaleństwo w klubach, pubach karaoke, lokalach z muzyką turecką oraz dyskotekach, których w mieście nie brakuje. Oprócz wielu zabytków historycznych znajdziemy tu także dwa ogromne parki wodne oraz jedną z najpiękniejszych plaż Long Beach, której długość wynosi 22 kilometry! Kusadasi to także wspaniała baza wypadowa do takich miejsc jak starożytny Efez, miasto Pirene, Milet czy Didyma.


Malownicza zatoka, lazurowa woda, piaszczyste plaże i imponująca przystań.


Informacje ogólne

Atrakcją kurortu jest Wyspa Golębia, która połączona jest z miastem groblą. Znajduje się na niej twierdza z przełomy XIV i XV w., którą otacza przepiękny ogród. W mieście znajduje się kilka hammamów, ale niewiele jest tam zabytków. Osoby chcące odpocząć na chwilę od miasta najlepiej będą czuły się na piaszczystej plaży Kadmlar Denizi, oddalonej ok. 2,5 km od centrum kurortu.

Krystalicznie czyste morze, rozległe, piaszczyste plaże, bogata oferta hotelarska i rozrywkowa co roku przyciągają coraz więcej turystów. Znajduje się tu bardzo wiele restauracji, barów, dyskotek, które w sezonie otwarte są do późnych godzin nocnych, co sprawiło, że Kusadasi odwiedza dużo młodych ludzi.

Kuchnia

Największa popularnością cieszy się, wspomniany wcześniej kebab – jest to baranina skrawana w pionowego rożna, podawana przeważnie z chlebkiem pita z warzywami lub surówką. Typowe tureckie śniadanie składa się z chleba, nabiału w postaci serów owczych (beyaz peynir) lub żółtych (kasar), miodu, oliwek i czasem warzyw. Dużą popularnością, zwłaszcza w obrębie miejscowości nadmorskich cieszą się przekąski (meze) popularne również w innych krajach Morza Śródziemnego. Tureckie przekąski to głównie sałatki na bazie świeżych warzyw, warzywa zapiekane z serem i tureckie placki pide lub lahmacun. Dla tego obszaru charakterystyczne są zupy, podawane jako drobna przekąska lub pierwsze z dań obiadowych, a zwłaszcza, popularna również w Polsce zupa pomidorowa. Inne, cieszące się uznaniem to zupa rybna – balik oraz zupa z zielonego groszku – bezelye.

Główny posiłek obiadowy opiera się na mięsie, do którego podawany jest ryż i warzywa. Ciekawym połączeniem jest też ryż duszony z mięsem jagnięcym w rosole z dodatkiem cynamonu oraz pistacji. Innym daniem mięsnym, które króluje w kuchni tureckiej są pulpeciki Kofte, serwowane z warzywami i chlebkiem pita, ryżem lub ziemniakami. Mimo wielu różnorodnych dań mięsnych uznaniem cieszą się tez gulasze warzywne. Najważniejszym ich składnikiem jest bakłażan, który ma zastosowanie w sałatkach, marynuje się go w oliwie, zapieka, dusi z mięsem, czy serwuje jako puree. Inne ważne składniki potraw to pomidory, papryka, cukinia, ogórki i oliwki.

Kuchnia turecka słynie również ze słodyczy, na których czele jest wytwarzana z masy sezamowej chałwa, a dzięki wpływom bałkańskim i arabskim pełno w niej orzechów, bakalii, miodów i styropów dodawanych do ciast i ciastek. Na tureckich straganach spotkać też można rachatłukum – kolorowe pudrowe galaretki.

Narodowym napojem, spożywanym w dużych ilościach jest cay – czarna, przeważnie słodzona herbata. Do trunków zalicza się popularną anyżową wódkę raki o lekkim lukrecjowym smaku, którą nazywa się też „mlekiem lwa” ze względu na biały kolor, który ma po zmieszaniu z wodą.

Obyczaje

W związku z dominującym w Turcji islamem, turyści muszą dostosować się do niektórych miejscowych zwyczajów. Podczas Ramadanu, kiedy muzułmanie od świtu do zmierzchu wstrzymują się od spożywania potraw, nie należy jeść w miejscach publicznych. Bardziej jest to przestrzegane we wschodniej części kraju, jednak w nadmorskich kurortach nie jest mile widziane spożywanie potraw w tym czasie poza wnętrzem restauracji. Większość z nich jest jednak wtedy zamknięta do zachodu słońca.

W Turcji, podobnie jak w krajach arabskich istnieje zwyczaj targowania się, który jest elementem tradycji zwłaszcza na bazarach. Cena specjalnie jest zawyżana, a niepodjęcie próby jej obniżenia czasem może zostać źle odebrane.

Aktywność

Region Kusadasi jest świetnym punktem wypadowym na wycieczki do Efezu, Izmiru, Pamukale, jak i na wyspę Samos. Długie piaszczyste plaże ciągnące się kilometrami za kurortem sprzyjają sportom wodnym, a miejscowy port oferuje rejsy guletami po pobliskich wysepkach. Znajduje się tu kilka szkół i baz nurkowych, a znajdujące się na obrzeżach kurortu stadniny oferują romantyczne przejażdżki konne po plaży o zachodzie słońca.

Wyciecki fakultatwne

Milas – miasto, w którym przetrwały budowle osmańskie z bogato zdobionymi kominami, oraz 3 świątynie, w tym stary meczet Ulu Camii z XIV w. Warto przyjechać tu na wtorkowe targowisko i zakupić słynące ze świetnej jakości tkaniny, torby na ramię wyrabiane z koziej skóry czy kolorowe dywany w geometryczne wzory. Od. 13 km od Milas znajduje się starożytne Euromos z wspaniałą, koryncką świątynia Zeusa – jedna z 6 najlepiej zachowanych na terenie Azji Mniejszej.

Efez – starożytne miasto, założone przez legendarne Amazonki. Miasto rozwijało się bardzo szybko od VI -III w. p.n.e. i właśnie z tego okresu pochodzi słynna świątynia Artemidy, której kapitele i fragmenty trafiły do British Museum w Londynie, a sama świątynia uznana została za jeden z siedmiu cudów świata. Starożytny Efez był ośrodkiem kultu Kybeles – boginią płodności i urodzaju. Wiele z ocalałych tam ruin pochodzi z czasów rzymskich, a najciekawsze to Stadion w kształcie podkowy, Droga Arkadyjska, gimnazjon portowy, Biblioteka Celsusa, teatr i termy Scholastyki. Będąc w Efezie warto zobaczyć też świątynię Hardiana i starą agorę.

Priene – malowniczo położone miasteczko, które niegdyś pełniło funkcję portu, a obecnie jest odcięte od morza przez muł nanoszony przez rzekę. Warto zobaczyć tutejszy hellenistyczny teatr z ołtarzem w centralnej części, który służył do składania ofiar Dionizosowi. W jego pobliżu odnaleziono fundamenty bizantyjskiego kościoła. Najważniejszym zabytkiem jest jednak świątynia Ateny , która przez ponad 200 lat była uważana za ideał architektury jońskiej.

Izmir – jest to trzecia największa miejscowość. Turcji ze znaczącym portem morskim i lotniczym. Miasto ma bardzo bogatą i burzliwą przeszłość, a jego początki sięgają czasów antycznych, kiedy nosiło nazwę Smyrna. Wcześniej istniała tu osada, której dogodne położenie w zatoce było powodem wielu walk. Miasto Smyrna założył Aleksander Wielki, który zlecił wybudowanie fortecy na górze Pagos. Od kiedy pojawili się tutaj Rzymianie Smyrna rozbudowywała się, o czym świadczą ślady po okazałych budowlach z tego okresu. Konkurencją w rozwoju miasta był pobliski Efez, którego port został zamulony i po odcięciu go od morza Smyrna stała się głównym portem regionu. Miejscowość stała się jednym z siedmiu kościołów Apokalipsy św. Jana – został tu spalony biskup Polikarp, który nie chciał się zrzec chrześcijaństwa. Dobry czasy skończyły się po najeździe Arabów, którzy splądrowali miasto i wielu atakach Turków i Mongołów. Za panowania greckiego, w 1922 r. w Smyrnie wybuchł wielki pożar, podczas którego zginęły tysiące ludzi i zostało zniszczone wiele budowli. Po tym wydarzeniu Grecy zostali przepędzeni, a ze zgliszczy powstał Izmir. Główne zabytki to górująca nad miastem forteca Kadifekale, której okolice stały się ulubionym miejscem zakochanych i spacerowiczów. Miasto i jego okolice można podziwiać wspinając się po schodach wiodących od głównej bramy, a przy dobrej widoczności łatwo dostrzec Manisę, góry na północnym wschodzie, czy leżącą po drugiej stronie zatoki miejscowość Karsiyaka. Niesamowite wrażenie robi tez stara Agora, do której wiodą wąskie uliczki oraz zakryty bazar Cirsi, który jest jednym z największych na wybrzeżu. W Izmirze znajduje się tez inne ciekawe targowisko – Kizlaragasi Han – gdzie jest wiele warsztatów rzemieślniczych i sklepików z wyrobami. Ciekawym miejscem jest Plac Konak z charakterystyczną wieżą zegarową, pomnikiem pierwszego Turka i bogato zdobiony meczet z XVIII w.

Sart (Sardes) – niegdyś była to niewielka osada nad jeziorem, która w czasach rzymskich rozrosła się i była jednym z głównych miast imperium. Najbardziej imponującym zabytkiem jest świątynia Artemidy, której ogromne rozmiary porównywane są z największymi świątyniami Efezu, Samos i Didyme. Nad miastem wznosi się wzgórze świątynne Bozdag, skąd rozciąga się przepiękny widok.

Informacje konsularne

Turcja, Ankara, Atatürk Bulvari 241, 06-650 Kavaklidere PK-20
Tel.: +90 312 4572000, +90 312 4572001,
Tel. dyżurny: +90 312 4572000, +90 312 4572001, +90 5304691 Faks: +90 312 4678963

Konsulat Generalny Rzeczypospolitej Polskiej w Stambule

Turcja, Stambuł, GIZ 2000 PLAZA, Ayazaga Köyü Yolu N.7, Kat:5, 34 398 Maslak - Istanbul
Tel.: +90 212 290 66 30 Tel.: +90 212 290 66 31
Tel. dyżurny: +90 530 469 18 81 Faks: +90 212 290 66 32

FAQ

Jak poruszać się po Kusadasi?
Popularnym i dość tanim środkiem transportu są busy i autobusy kursujące między miejscowościami turystycznymi i większymi miastami. Niedaleko Kusadasi znajduje się autostrada, którą można szybko dojechać do Izmiru, Cesme, czy dalej do Istambułu.

Polskie prawo jazdy jest respektowane w Turcji, ale podróżując na własną rękę, np. wynajętym samochodem, musimy zwrócić uwagę na to, że przepisy drogowe w Turcji są traktowane dość dowolnie. Ponadto, w razie stłuczki musimy być przygotowani na to, że poza miejscowościami turystycznymi nie dogadamy się w innym języku niż turecki. Wyjeżdżając w dalszą podróż, dla własnego bezpieczeństwa warto tez powiadomić hotel o planowanej trasie i porze powrotu.
Podróżując w dalsze rejony, dzięki dogodnym połączeniom między większymi miastami, wygodnym i dość tanim rozwiązaniem jest kolej. Z portu w Kusadasi kilka razy dziennie kursują promy do Cesme i na Samos.

Jakie plaże są w Kusadasi?
Kurort posiada naturalne piaszczyste plaże, które bliżej centrum są wąskie. Główna plaża regionu – szeroka i piaszczysta Long Beach ciągnie się ok. 22 km wzdłuż wybrzeża od Kusadasi na południe. Brzeg jest łagodnie nachylony w stronę morza co sprzyja wakacjom z dziećmi.

Przy hotelach wyższej kategorii lub w wybranych kurortach plaża jest usypywana sztucznie lub znacznie różni się od typowych plaż miejskich, dlatego wybierając kurort i hotel warto upewnić się do jakiej plaży będziemy mieli dostęp.

Jakie są ograniczenia celne w Turcji?
Do Turcji można wwieźć do 200 szt. papierosów, 50 cygar, 5 l wina lub innego alkoholu.
Nie ma ograniczeń w przywożeniu ubrań, aparatów fotograficznych, żywności, sprzętu turystycznego, o ile ich ilość wskazuje, że są przeznaczone na użytek osobisty. Z Turcji nie wolno wywozić nawet najmniejszych przedmiotów o charakterze zabytkowym czy historycznym.

Polecane oferty

Zobacz również inne regiony

Kemer

  • liczne plaże z certyfikatem Błękitna Flaga
  • niezapomniane rejsy po zatoczkach
  • pyszna kuchnia, świeże ryby i owoce morza
  • park w samym centrum miasta

Antalya

  • romantyczne uliczki Kaleici
  • piękne plaże
  • luksusowa dzielnica Lara
  • wyśmienita lokalna kuchnia
  • zachwycające górskie krajobrazy

Side

  • atmosfera tureckiej i włoskiej prowincji
  • miejsce wypoczynku samej Kleopatry
  • wyśmienita kuchnia
  • malownicze szerokie plaże

Marmaris

  • rejsy wzdłuż tureckiego wybrzeża
  • wyśmienita kuchnia turecka
  • malownicze położenie u stóp gór
  • idealne warunki do uprawiania sportów wodnych

Belek

  • przepiękna zielona okolica
  • liczne baseny i świetne warunki do uprawiania sportów wodnych
  • miejscowe bazary z lokalnymi produktami
  • codzienne animacje dla dzieci i dorosłych

Bodrum

  • wycieczki do Pamukkale i rejsy na Kos
  • wspaniałe górskie krajobrazy i piaszczyste plaże
  • liczne knajpki, bazary i sklepiki
  • romantyczne zatoki i wyśmienita kuchnia

Alanya

  • plaża słynnej królowej Kleopatry
  • kanion Dim Cay
  • ciepłe wody Morza Śródziemnego
  • piekna Czerwona Wieża i Wieża Arsenałowa
  • region bogaty w jaskinie

Cesme

  • relaksujace kąpiele termalne
  • fascynujące ruiny antycznych miast
  • klimat sprzyjający uprawianiu sportów wodnych
  • idealne miejsce dla młodych ludzi
  • fort genueński z XIII wieku

Menu