Kraina zmysłów
Sałatka grecka, która zaskarbiła sobie zacne grono sympatyków, tutaj smakuje zupełnie inaczej, a jej tajemnicą jest prostota – świeże pomidory, ogórki, papryka, oliwki i oczywiście feta. Grecja to kraina zmysłów, dlatego czarować was będą nie tylko kolory, które zobaczycie na talerzu, ale również te, które będą was otaczać – lazurowe morze, zielone gaje oliwne i błękitne niebo. Mousaka, zapiekanka z mięsem mielonym i bakłażanem, to danie, z którego słynie Grecja. Znajdziecie je wszędzie, na Korfu, Krecie, Lefkadzie, Satorini, Kos czy w Atenach. I w każdym z tych miejsc będzie smakować wyśmienicie. Souvlaki to szaszłyki nadziewane mięsem wieprzowy czy owocami morza. Ta specjalność lokalnej kuchni to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jeśli po powrocie z urlopu, zatęsknicie za powolnym rytmem południa, szybko i niedrogo możecie przygotować souvlaki i przypomnieć sobie smak wakacji.
Kolacja w greckim stylu
Odwiedzenie lokalnej tawerny to idealny pomysł na spędzenie wieczoru. Spotkacie tu mieszkańców, turystów, a właściciele uraczą was regionalną kuchnią i wyśmienitym winem. Jeśli zarezerwowaliście wakacje z formułą all inclusive, warto poświęcić jeden wieczór, aby poczuć atmosferę greckiej restauracji. Pamiętajcie, że kolacja to okazja do długich rozmów i spędzenia czasu z najbliższymi, a lokalne tawerny zapełniają się gośćmi między 21 a 22. Co was czeka na miejscu? Przede wszystkim promienne uśmiechy, ponieważ Grecy są niezwykle gościnni i lubią Polaków. Jeśli zastanawiacie się nad tym, czego spróbować, warto spytać się obsługi, z pewnością polecą wam specjały miasta, w którym wypoczywacie. Jeśli kochacie ryby i owoce morza, zawsze proście, aby były świeżo złowione – zapewniamy niezapomniane kulinarne przeżycia!