Nowa promocja Rkantor!

Data publikacji:

Tylko dla pierwszych 50 użytkowników Fly.pl! Szokujące, co zjesz za oszczędności z tej zniżki za granicą!

Kto w pierwszej 50, ten odbiera zniżkę 32% na wymianę walut w Rkantor.com! Wystarczy, że przy rejestracji wpiszesz kod: 67857842. Zniżka będzie aktywna przez 3 miesiące, a dzięki niej oszczędzasz na każdej wymianie. Ile konkretnie? Na przykład na wymianie 1000 dolarów oszczędzasz aż 162,50 zł!* Zaskoczy Cię, co możesz zjeść za te pieniądze za granicą – będzie smacznie, strasznie, dziwacznie… – sprawdź sam!

Tajlandia – jemy za 162,50 zł

Durian – ok. 31 zł (ok. 240 THB)

Kolczasty na zewnątrz, cuchnący po obraniu i.. przepyszny. Tak w skrócie można opisać duriana – bardzo popularny w Tajlandii owoc, uważany też za afrodyzjak. Słynie on z nieprzyjemnego zapachu, który wydziela się po obraniu go z kolczastej skóry (powodem są siarczki zawarte w tej skórze). Katarzyna Krupa z Rkantor.com, która w Tajlandii spędziła 2,5 miesiąca, opowiada, że w miejscach publicznych obowiązuje oficjalny zakaz jedzenia durianów - No smoking! No alcohol! No durian! – takie znaki można zobaczyć na lotniskach, w hotelach i w autobusach – mówi Kasia. Jak smakuje durian? – Moim zdaniem jak połączenie mango z czosnkiem, może przez ten intensywny zapach. Jest to jednak moja subiektywna opinia, warto samodzielnie go spróbować – podkreśla Kasia.

Smażone skorpiony ok. 8,80 zł (ok. 80 THB) za 2 porcje

– Mimo tego, że smażone skorpiony często prezentowane są na zdjęciach z Tajlandii, to nie zauważyłam, aby cieszyły się one dużą popularnością wśród samych Tajów. Smażone skorpiony często są dostępne w miejscach popularnych wśród turystów, a ich cena – w porównaniu np. do smażonych koników polnych – jest wyższa – ok. 40 baht. – opowiada Kasia Krupa. Pamiętaj, aby przed zjedzeniem skorpiona upewnić się, że sprzedawca usunął jego żądło!

Smażone owady – koniki polne, świerszcze – ok. 4,40 zł (ok. 40 THB) za 2 paczki

– Tajowie jedzą je z paczek, jak chipsy – opowiada Kasia Krupa. Cena za jedną paczkę tych popularnych insektów to ok. 20 baht, czyli ok. 2,20 zł.

Smażony dziób kaczki  ok. 14 zł (ok. 120 THB) za 2 porcje

To danie popularne na ulicznych bazarach i wózkach, z których sprzedawane jest jedzenie, takich jak Lan Larb Bpet w Bangkoku. Mały talerz tego przysmaku, który składa się z 5 dziobów, to koszt ok. 60 BHT (ok. 7 zł).

Mix sklepowych przekąsek - ok. 40 zł (ok. 364 THB)

Na ulicach Tajlandii można znaleźć ciekawe, niespotykane potrawy, a w sklepach równie nietypowe przekąski. Około 40 zł wystarczy, żeby zakupić: 2 paczki suszonych alg (ok. 60 baht), 2 paczki chipsów Lay’s o smaku sushi (ok. 30 baht),  2 paczki słodko-ostrych chrupek o smaku ośmiornicy (ok. 40 baht), 2 paczki wegetariańskiej wieprzowiny (ok. 44 baht), 2 paczki owoców tamaryndowca (30 baht – pulpa z tych owoców jest używana do barwienia odzieży), 2 paczki suszonego duriana (ok. 120 baht) i 2 paczki frytek do spożycia na zimno (ok. 40 baht).

 Larb Mote Daeng za ok. 60 zł (ok. 540 THB) za 2 porcje

Podstawą tego dania są czerwone mrówki i ich jaja. Ten przysmak jest serwowany z dużą ilością przypraw i ziół. Choć trudno w to uwierzyć, jest to ponoć jedno z najsmaczniejszych dań w Tajlandii. Za porcję trzeba zapłacić ok. 270 baht.

Meksyk – jemy za 162,50 zł

Kosz opuncji drobnokolczastej – ok. 2 zł (ok. 10 MXN)

Ten krzew z rodziny kaktusowatych jest powszechny w centralnym i północnym Meksyku. W kuchni meksykańskiej opuncja drobnokolczasta jest stosowana od dawna, ale dla turystów z Europy to czysta egzotyka. Będąc w Meksyku, warto spróbować opuncji podawanej na różne sposoby – w restauracjach można zamówić ją w wersji smażonej, gotowanej i z grilla. Dostępna jest też na surowo. Opuncji warto spróbować – ma delikatny smak, a przy tym jest zdrowa – zawiera wiele minerałów i witamin. Koszt? 1 kg kosztuje mniej niż 3 zł.

Porcja Chapulines – ok. 31 zł (ok. 165 MXN)

„Chapulines” to słowo, którym w Meksyku określa się jadalne owady podobne do np. koników polnych i świerszczy. W meksykańskiej kuchni Chapulines są wykorzystywane od wieków, często jako substytut mięsa. Najczęściej można je spotkać w menu lokalnych restauracji w stanach Tlaxcala i Oaxaca. Przed spożyciem Chapulines warto się upewnić, że zostały one prawidłowo przyrządzone – nie można ich jeść na surowo. Za porcję tego „przysmaku” trzeba zapłacić ok. 31 zł (ok. 165 meksykańskich peso).

Porcja escamoles z jaj lub larw mrówek – ok. 62 zł (ok. 325 MXN)

Escamoles, czyli meksykański kawior, jest przyrządzany z jaj lub larw jadowitych mrówek. To danie ma wielu zwolenników, a to z uwagi na delikatny, orzechowy posmak. Jaja w tej postaci są zresztą składnikiem wielu tradycyjnych meksykańskich dań. Ile trzeba zapłacić za porcję escamoles? W zależności od jakości, cena za kilogram wynosi od 645 do 1500 meksykańskich peso.

Włochy – jemy za 162,50 zł

Ser casu marzu –ok. 71 zł (17 EUR) za 100 g

Jest znany pod różnymi nazwami – poza „casu marzu”, Włosi mówią na niego „casu frazigu” i „formaggio marcio”. Co to takiego? W smaku przypomina dojrzałą gorgonzolę i jest serem produkowanym z mleka owczego. Do jego produkcji używa się również żywych larw much i spożywa razem z nimi. Ci, którzy spróbują, muszą uważać – larwy lubią uciekać. Za ok. 0,5 kg sera trzeba zapłacić ok. 357 zł. 100 gramów to koszt ok.71 zł. 

Risotto z krabem  –  ok. 42 zł (ok. 10 EUR)

Risotto (ryż z warzywami lub mięsem) to jedno z najprostszych włoskich dań, smaczne i sycące. We Włoszech można zamówić również risotto z krabem. Taka potrawa jest nie tylko egzotyczna w smaku, lecz także rzadko spotykana. Porcja kosztuje ok. 8,3 euro, czyli ok. 35,60 zł.

Kanapka Lampredotto – ok. 15 zł (3,5 EUR)

Współcześnie to tradycyjna potrawa toskańska, ale warto wiedzieć, że była znana już w XVI w. Wówczas zajadali się nią przede wszystkim biedniejsi mieszkańcy Włoch. Lampredotto to kanapka z flaczkami wołowymi. Potrawa jest charakterystyczna wizualnie – do białej bułki wkłada się fioletową masę, na którą – poza flakami – składają się również przyprawy. Włosi często spożywają taką bułkę zamoczoną w wywarze, w którym były gotowane flaczki. Koszt kanapki to ok. 3,5 euro (ok. 15 zł). 

Zampone – ok. 40 zł (ok. 9,50 EUR) za 500g

Końcówka roku to czas, gdy menu wielu włoskich restauracji zostaje wzbogacone o Zampone. Ta potrawa jest mało znana na świecie, a to dlatego, że pochodzi z „cucina borghese”, czyli kuchni zamożnych mieszczan. Zampone to nadziewane nogi wieprzowe. W restauracjach najczęściej są one podawane z aromatycznymi przyprawami i gotowaną soczewicą lub ziemniakami. Porcja zależy od wielkości, ale za klasyczne Zampone, które waży ok. 1 kg, trzeba zapłacić ok. 80 zł.

Wyspy Kanaryjskie – jemy za 162,50 zł

Potaje de berros – zupa z rukwi wodnej jako składnik 2-daniowego posiłku– ok. 38 zł (ok. 9 EUR)

Rukiew wodna nie jest popularna w Polsce. Podczas wakacji na Wyspach Kanaryjskich warto spróbować Potaje de berros, czyli zupy z rukwi wodnej. Danie jest smaczne, a przy tym zdrowe – zawiera wiele witamin i żelazo. W restauracjach ta zupa często jest elementem dwudaniowego obiadu. Tak jest np. w restauracji El Herreño. Za cały posiłek trzeba zapłacić ok. 9 euro.

Papas arrugadas – „pomarszczone ziemniaczki” – ok. 25 zł (ok. 5 EUR)

To danie może wydawać się niepozorne – to niewielkie ziemniaki, które są podawane w mundurkach. Dlaczego warto je zamówić? Bo w odróżnieniu od innych ziemniaków są one gotowane w wodzie morskiej, która odkłada się na nich w postaci charakterystycznego, białego nalotu. W zależności od restauracji, papas arrugadas mogą być podawane także z sosem. Za porcję trzeba zapłacić ok. 5 euro.

Ser Majorero – ok. 55 zł (ok. 13 EUR) za 500 g

Ten ser zaskakuje, a to z uwagi na nietypowe połączenie – jest wyrabiany z koziego mleka, ale ma  czerwoną skórkę. Dlaczego? To za sprawą użytej podczas produkcji papryki. W efekcie ser jest słodko-kwaśny. Warto go spróbować choćby z tego względu, że jest doceniany w licznych, światowych konkursach. 0,5 kg tego sera kosztuje ok. 55 zł.

Conejo en salmorejo – ok. 42 zł (ok. 10 EUR)

W Polsce królicze mięso nie jest bardzo popularne, tymczasem na Wyspach Kanaryjskich to prawdziwy przysmak. Conejo en salmorejo to duszone mięso z królika podawane w marynacie. Danie jest bardzo aromatyczne i delikatne. Za porcję w restauracji w Hotelu Rural Fonda Central trzeba zapłacić ok. 10 EUR, czyli ok. 42 zł. 

Jak skorzystać z kodu rabatowego -32% na wymianę walut w Rkantor.com?

To banalnie proste – wystarczy, że wejdziesz na stronę Rkantor.com i wpiszesz kod 67857842 w rozwijanym polu na pierwszym ekranie rejestracji. 

Uwaga, ważna informacja: zniżka będzie widoczna w systemie po 24 h od rejestracji. Nie trzeba jej już nigdzie ponownie wpisywać, kursy wyświetlane w Państwa panelu klienta będą już uwzględniały zniżkę. Zniżka -32% na wymianę walut z kodem 67857842 przeznaczona jest tylko dla nowych klientów Rkantor.com. O przyznaniu zniżki poinformujemy Państwa w wiadomości e-mail.

*Jak to obliczyliśmy? Zakładając, że spread (różnica między kursem kupna i sprzedaży waluty) w banku to 34 gr, to w banku za wymianę 1000 euro zapłacimy 170 zł. W Rkantor.com standardowy spread to 2,2 gr, ze zniżką 32% uzyskujemy 1,5 gr, za wymianę 1000 euro zapłacimy więc 7,5 zł. 170 zł-7,5 zł=162,50 zł oszczędności!

W artykule do obliczeń wykorzystano kurs zakupu EURPLN z Rkantor.com z dn. 29.11.2017 z godz. 14:14 (4,2120 zł) oraz kurs zakupu USDPLN z Rkantor.com z dn. 29.11.2017 z godz. 14:14 (3,5633 zł). W pozostałych przypadkach korzystano z kalkulatora Coinmill.

Regulamin promocji dla użytkowników serwisu Fly.pl dostępny jest TUTAJ.

FLY.PL