• Opis
    • Więcej

      Kair

      Informacje ogólne

      Kair – stolica i największe miasto Egiptu, w którym mieszka ponad 6,5 mln mieszkańców. Ze względu na fakt, że jest to największe miasto Afryki i Bliskiego Wschodu, a także największy ośrodek świata islamskiego często nazywany jest „Matką Świata” czy „Miastem tysiąca minaretów”. Położony jest po obu stronach Nilu, który od starożytności uważany był za rzekę życia. Najstarsza dzielnica Kairu znajduje się na wschodnim brzegu rzeki i właśnie tam znajduje się najwięcej starych zabytków. Zachodnie dzielnice zbudowane zostały w XIX w. wg wzorców zachodnioeuropejskich i cechują je szerokie aleje, zieleń i otwarte przestrzenie. Mieści się tu większość biur i budynków rządowych.

      Będąc w Kairze warto udać się do Muzeum Starożytności, Wielkiego Meczetu Alabastrowego, cytadeli Kairskiej czy zobaczyć starochrześcijańską Dzielnice Koptyjską.

      .

      Na lewym brzegu Nilu znajduje się również Giza, na zachód od której mieszczą się najważniejsze zabytki Egiptu – piramidy i Sfinks.

      Kuchnia i obyczaje

      Kuchnia

      Kuchnia egipska jest połączeniem smaków kuchni tureckiej i arabskiej. Najczęściej króluje w niej baranina, wołowina, czosnek, cebula, pietruszka, a z przypraw kurkuma, kolendra, sól i pieprz. Większość potraw tworzą warzywa przyprawiane aromatycznymi ziołami.

      Tradycyjną potrawą jest Foul – klopsiki sporządzane ze zmielonej fasoli lub bobu z dodatkiem ziół. Do wielu potraw dodawany jest egipski chleb Aisz. Dużą popularnością cieszą się sałatki, które nie mają za wiele wspólnego z ich europejskim odpowiednikiem. Inne popularne potrawy to:

      -Bisara – pure z fasoli z czosnkiem i zasmażana cebulą,

      -Szurbet Ads – zupa z soczewicy doprawiana kminkiem i cytryną,

      .

      -Szisz Kbab – grilowana baranina, wątróbka z cebulą.

      Z napojów często podawane są mocne napary kawy i herbaty, które przeważnie mocno się słodzi. Warto spróbować też egipskiego piwa Stella.

      Należy pamiętać, że Egipt to kraj muzułmański i w związku z tym obowiązuje tu post w wyznaczonych okresach, np. podczas ramadanu. W tym czasie turyści jedzący na ulicach nie są dobrze odbierani. Ze względu na inna florę bakteryjną należy starannie wybierać restauracje lub jadać w hotelach.