• Opis
    • Więcej

      Samotraka

      Informacje ogólne

      Granitowe wzgórza zapraszające do wędrówki przez dziki i surowy krajobraz, gęsto zalesione tereny górskie, malowniczo położone wioski i bujne gaje oliwne są propozycją nie do odrzucenia dla każdego typu turysty. Kamienne wybrzeże rozciąga się tam nad wzburzonym morzem, a nad całą Samotraką dominuje szczyt Fengari osiągający wysokość 1611 m n.p.m. Interesująca grecka wyspa położona na Morzu Trackim, w północnej części Morza Egejskiego, należy do archipelagu Północno-Wschodnich Wysp Egejskich i jest niezwykle popularna wśród podróżników poszukujących błogiego spokoju na łonie dziewiczej przyrody. Chociaż nie ma tam zbyt wielu plaż i przeważa wybrzeże żwirowe, zaznać można wyspiarskiego klimatu, niespotykanego na żadnej innej z greckich wysp. Na miłośników historii czeka kilka zagadek do rozwiązania, zachwyceni będą także wielbiciele sztuki antycznej.

      Jako pierwsi na wyspie pojawili się przybysze z Samos, natomiast według homeryckiej mitologii, to właśnie z wierzchołka góry Fengari Posejdon obserwował toczącą się na wschodzie wojnę trojańską. W wieku VI p.n.e. wyspa kontrolowała dostęp do cieśniny Dardanele i wybrzeży trackich, a dwa stulecia później stała się członkiem Związku Morskiego Aten. Kulturę tego okresu często łączono z bóstwami Demeter i Dionizosem, dla których urządzano tajemnicze obrządki. Z Samotraki pochodzić miał także mityczny Dardanos – założyciel Troi, od którego wzięła się nazwa cieśnina Dardanele. Obiekty starożytnych wykopalisk można obecnie podziwiać w placówkach muzealnych oraz niektórych zakątkach wyspy.

      .

      Chociaż większą część Samotraki zajmują góry, wzniesienia opadają w kierunku zachodnim i tam znajduje się główna infrastruktura turystyczna otoczona gajami oliwnymi. Najwięcej hoteli i tawern ulokowało się w miasteczku portowym Kamariotissa, z kolei oficjalna stolica wyspy, Chora, zachowała pierwotny charakter i opinię najpiękniejszej wioski na wyspie. Sympatyczną miejscowość, kontrastującą z okolicznymi wzgórzami, wypełniają białe domki i kręte, brukowane uliczki, nad którymi górują ruiny zamku. Na stosunkowo obszernym ryneczku, w przytulnej tawernie, można napić się ouzo, spoglądając jednocześnie rozmarzonym wzrokiem na bezmiar błękitu. Interesującym miejscem jest także Therma, czyli uzdrowiskowy kurort słynący z gorących źródeł przyciągających turystów basenami na wolnym powietrzu, w których można odmłodzić ciało i duszę. Podróżnicy zaprawieni w długich wędrówkach mogą wybrać się z tego miejsca na zdobywanie najwyższego szczytu wyspy oraz na spacery wzdłuż kamienistego wybrzeża. Najważniejszą atrakcją jednak, do której nie sposób nie dotrzeć, są ruiny Świątyni Wielkich Bogów, skryte w gęsto zalesionym wąwozie z widokiem na morze. Jeszcze przed pojawieniem się chrześcijaństwa była to jedna z najważniejszych świątyń na Północnych Wyspach Egejskich. Do ostatnich lat rzymskiej okupacji odbywały się tam obrządki religijne związane z kultem Kabirów, których bóstwa miały zamieszkiwać wyspę. Rozległy teren ruin skrywa między innymi Arsinoejon – rotundę ofiarną, która w II w. p.n.e. była największym w starożytnej Grecji zadaszonym obiektem tego typu, liczne ołtarze kultu, świątynię Temenos ufundowaną przez króla Filipa II Macedońskiego oraz antyczny teatr.  Wybudowano także fontannę Nike, której częścią był słynny na całym świecie posąg „Nike z Samotraki”. Grecka bogini zwycięstwa, wystawiana obecnie w paryskim Luwrze, została wykonana z parojskiego marmuru około 190 r. p.n.e. przez rodyjskiego rzeźbiarza, który w ten sposób upamiętnił zwycięstwo Rodyjczyków nad Antiochosem III. Najciekawsze eksponaty pochodzące z rozległych wykopalisk można obejrzeć w lokalnym muzeum archeologicznym. W okolicy znajdują się także pozostałości dawnego miasta eolskich kolonistów datowane na VII w. p.n.e. oraz ruiny genueńskiej warowni z XV stulecia.

      Kuchnia i obyczaje

      Kuchnia

      Głównym składnikiem kuchni greckiej jest oliwa z oliwek, której zalety doceniano już w starożytności używając jej w kosmetyce po kąpieli, a także polewano mięsa smażone na ruszcie. Obecnie jest podstawą wszystkich greckich potraw i służy nie tylko do smażenia, ale często w dużych ilościach dodawana jest do sałatek, sosów a nawet zup. Jest również jednym z powodów uznania kuchni greckiej za jedną ze zdrowszych i smaczniejszych, gdyż oliwa jest lekko strawa i posiada delikatny smak nadający charakteru poszczególnym potrawom.

      Kuchnia grecka ma wiele zapożyczeń z typowej kuchni śródziemnomorskiej i bałkańskiej – często dodawany jest czosnek, liście winorośli i duża ilość warzyw, pomidorów i papryki. Bazą wielu produktów jest baranina i ryby.  Bez wątpienia odróżnia ją jednak ser feta, produkowany w różnych odmianach, typowe greckie zupy i sosy, oraz sposób przyrządzania niektórych dań.

      Kuchnia grecka jest bardzo popularna w Europie, ale jadąc do Grecji może nas w niej zaskoczyć nie tylko bogactwo menu, ale też tradycje kulinarne. Pierwszym zaskoczeniem może być sposób podawania potraw, gdyż większość podawana jest w temperaturze pokojowej. Grecy uważają, że taka temperatura najbardziej uwydatnia smak. Poza tym, zamawiając w restauracji obiad kilkudaniowy dostaniemy wszystko naraz gdyż idea podawania dań kolejno jest w tym kraju obca. A jeżeli siedzimy przy stoliku z kilkoma osobami, które zamawiają to samo można dostać wielki półmisek z potrawą, z którego każdy nabierze ile sobie życzy. Suto zastawione stoły z kolorowymi potrawami są typowe dla kuchni greckiej. Obojętnie co zamówimy na na stole zawsze znajdzie się woda i chleb, będący dodatkiem do większości potraw.

      Rytm dnia w Grecji sprawia też, że pory i ilość posiłków różni się od panujących np. w Polsce. W Grecji nie jest popularne pełne śniadanie, a często słyszy się, że w ogóle się go nie jada. Dla Greka śniadaniem jest zazwyczaj filiżanka kawy i sucharki, biszkopt lub placek z dżemem. Przed południem jako przekąska typowe jest ciasto tyropitta, wypełnione gorącym płynnym serem feta. Obiad spożywa się ok. 14-17, a głównym posiłkiem jest kolacja jedzona zwykle na mieście w restauracjach lub tawernach ok. godz. 20-22. Oczywiście w hotelach rytm ten może się różnić, gdyż znaczna większość dostosowuje się do potrzeb turystów. W większości restauracji menu pisane jest po angielsku, a w kurortach popularnych wśród naszych rodaków zdarzają się pisane po polsku.

      .

      Jeżeli chcemy spróbować typowej greckiej kuchni warto udać się do kameralnych tawern, gdzie jadają mieszkańcy. Popularne przed jak i między posiłkami są tzw.  mezedes, czyli przystawki.

      Panujące tu już od maja wysokie temperatury przyczyniają się do rosnącej popularności kawy przygotowanej na zimno – Frappe – podawanej w wysokich szklankach, robiona na bazie wody mineralnej z dodatkiem mleka i cukru.

      Ważnym elementem greckiej kuchni jest wino, które doceniane było już w starożytności, a sposób jego powstania opisuje mitologia. By uchronić swego nieślubnego syna Dionizosa przed gniewem Hery, Zeus zamienił go w barana. Bogini jednak nie dała się oszukać i przywróciła mu człowieczą postać, ale ukarała go obłędem. Szalony Dionizos żeglował po morzu i podczas jednej wyprawy poznał rolnika o imieniu Ikarios, który nauczył go uprawiania winorośli. Sok z zebranych winogron sfermentował, a Ikarius chcąc ukarać Dionizosa za niedopilnowanie kazał mu go wypić. Historia, kończy się dość tragicznie, gdyż odurzony bóg zabił rolnika, ale od tamtej pory kojarzony jest w mitologii z winem i zabawą.

      Charakterystyczne w  smaku i nie występujące poza Grecją jest wino Retsina, które jest młodym winem przyprawionym sosnową żywicą. Po wytłoczeniu leżakuje zaledwie kilka tygodni i nadaje się do spożycia, jednak po mniej więcej roku, jej smak przypomina ocet. Narodowym trunkiem Grecji jest też „ouso me mese”, znane jako ouzo – 48-procentowy alkohol doprawiany anyżem i koprem. Międzynarodową sławę wśród alkoholi zyskała również Metaxa – brandy z dodatkiem wina i mieszanki przypraw. By wyprodukować dobry trunek destyluje się dwukrotnie alkohol, który następnie leżakuje od 3-15 lat. Dopiero po tum czasie dodawane są do niego wino i zioła, które tworzą charakterystyczny smak. Niektórzy twierdzą, że niegdyś dodawano też płatki róż. Alkohol jest następnie słodzony, trafia do dębowych beczek i czeka ok. pół roku na rozlanie do butelek.

      Informacje konsularne

      Dokumentem uprawniającym do wjazdu i wyjazdu z Grecji tak jak i innych krajów Unii Europejskiej jest dowód osobisty lub paszport. Lecąc do Grecji samolotem nie potrzebujemy paszportu, jednak podróżując autokarem  czy samochodem przed wyjazdem należy się upewnić czy trasa nie przebiega przez kraje, gdzie wymagany jest paszport. Paszport jest również wymagany przy wycieczkach do Turcji, gdzie dodatkowo należy w porcie docelowym opłacić wizę turystyczną.W Grecji nie ma obowiązku meldunkowego jeżeli pobyt nie przekracza 90 dni i nie jest w tym czasie podejmowana praca na terenie kraju.

      Szczegółowe i aktualne informacje można znaleźć na stronie MSZ: www.msz.gov.pl lub na stronie ambasady polskiej w Atenach www.athens.polemb.net

      Najbliższe ambasady i konsulaty:

      .

      Ambasada Rzeczypospolitej Polskiej w Republice Greckiej
      Grecja, Ateny, Chryssanthemon 22, 154 52 Paleo Psychiko
      Tel.: +302106797700 Tel. dyżurny: +306936554629 Faks: +302106797711
      http: www.athens.polemb.net

      Konsulat Honorowy Rzeczypospolitej Polskiej w Pireusie
      Grecja, Pireus, 57, Akti Miaouli, 185-36
      Tel.: (00-302-10) 429-23-44 Faks: (00-302-10) 429-23-45

      Konsulat Honorowy Rzeczypospolitej Polskiej w Salonikach
      Grecja, Saloniki, 78 Tsimiski Str., 546-22
      Tel.: (00-302-310) 288-205 Faks: (00-302-310) 234-153

      FAQ

      Kiedy najlepiej lecieć na Samotrakę?
      Typowy sezon wakacyjny na Samotrace i Północnych Wyspach Egejskich zaczyna się na początku maja i trwa do października, kiedy panuje tu okres bezdeszczowy, a temperatura przekracza 25°C. Turyści pojawiają się często już pod koniec kwietnia, a ostatni wyjeżdżają w listopadzie. Delikatne letnie wiatry stwarzają też wspaniałe warunki do żeglarstwa i windsurfingu. Wyspy mają niesamowity urok wiosną, kiedy kwitnie okoliczna roślinność.
      Jaka waluta obowiązuje w Grecji i jakie są orientacyjne ceny?
      W Grecji od 2002 r. obowiązuje wspólna dla całej Unii Europejskiej waluta – Euro. Konsekwencją tego są nieco wyższe ceny niż w Polsce. Ceny również różnią się w sklepach w centrum miast czy w dużych kurortach od cen peryferii i wiosek turystycznych.
      Gdzie i jakie pamiątki kupić na Samotrace i Północnych Wyspach Egejskich?
      W miejscowościach turystycznych jest wiele sklepików z pamiątkami, gdzie oprócz gadżetów związanych z wyspami czy poszczególnym miastem dostać można ręcznie tkane materiały, koronki i hafty. Często z wysp przywożone są też artystyczne wyroby jubilerskie. Wiele ciekawych rzeczy można dostać na targowisku w kurorcie turystycznym. Trzeba pamiętać, że większość sklepów zamykana jest podczas sjesty ok. godz. 14-17, ale potem czynne są do 21.00. W poniedziałki, środy i soboty godziny otwarcia sklepów są krótsze i kończą się w porze sjesty.
      Jaki czas obowiązuje w Grecji?
      Czas lokalny jest późniejszy o godzinę od obowiązującego w Polsce, więc po przylocie przestawiamy zegarek o godzinę do przodu.
      Jak poruszać się po Północnych Wyspach Egejskich?
      Między miejscowościami turystycznymi kursują autobusy, które niemal zawsze zsynchronizowane są z rozkładem rejsów promu. Między większymi miastami regularnie kursują promy. Po wyspach, o ile jest taka możliwość, najlepiej poruszać się wypożyczonym samochodem, skuterem lub rowerem. Na większość wysepek w okolicy, jak również na wybrzeże tureckie organizowane są wycieczki jachtowe lub promem, a informacji o nich udzielają rezydenci biur podróży lub lokalne biura turystyczne.
      Jakie plaże są na Samotrace?
      Wyspa oferuje turystom głównie żwirowe wybrzeże, chociaż przypaść do gustu może piaszczysto-żwirowa plaża Pachia Ammos na południowym wybrzeżu. Zainteresować mogą także plaże Vatos i Kipos pokryte drobnymi kamyczkami również położone w południowej części wyspy. Z kolei na północy i w okolicy kurortu Therme trafić można na wybrzeże z drobnych kamieni i żwiru.
      Jakie są ograniczenia celne w Grecji?
      Przewóz towarów podlega ograniczeniom ilościowym na zasadach obowiązujących w UE, co oznacza w praktyce, że rzeczy osobiste i sprzęt na własny użytek nie podlega ograniczeniom celnym. W przypadku towarów można wwozić i wywozić: do 800 szt. papierosów, 200 szt. cygar, 10 l spirytusu, 20 l mocniejszego alkoholu, 90 l wina i 110 l piwa.
      Jakie dokumenty potrzebne są w razie konieczności skorzystania z służby zdrowia w Grecji?
      Służba zdrowia, zarówno prywatna jak i publiczna jest w Grecji ogólnodostępna. Przed wyjazdem można starać się w oddziale NFZ o wyrobienie Europejskiej Karty Ubezpieczenia Zdrowotnego (EUKZ), która daje możliwość korzystania z podstawowej służby zdrowia w przychodniach i szpitalach. Warto jednak wykupić prywatne ubezpieczenie kosztów leczenia, które w razie konieczności pokryje wyższe koszty i transport medyczny. Jeżeli posiadamy ubezpieczenie prywatne należy zapoznać się z jego warunkami, gdyż w większości przypadków ubezpieczeniem objęte są koszty leczenia powyżej pewnych kwot, które należy samemu opłacić. Ze względu na inną florę bakteryjną należy starannie wybierać restauracje lub jadać w hotelach i przestrzegać podstawowych zasad higieny. Turyści powinni pić wyłącznie wodę butelkowaną, ewentualnie gotowaną co najmniej 10 min. Szczepienia ochronne nie są wymagane i nie ma zagrożeń sanitarno-epidemiologicznych, niemniej przed wyjazdem warto sprawdzić czy szczepienia nie są zalecane sezonowo.