• Opis
    • Wycieczki
    • Więcej

      Tinos

      Informacje ogólne

      Turystom określenie Cyklady kojarzy się przede wszystkim z morzem i słońcem, gościnnością mieszkańców, bajecznymi plażami oraz szmaragdowym morzem rozbijającym się o porozrzucane skrawki lądu, a także wielodniowymi rejsami po bezmiarze błękitu. Najpiękniejsze spośród greckich wysp upodobali sobie przede wszystkim żeglarze, chociaż bardzo często zaglądają tam turyści poszukujący błogiego wypoczynku i możliwości wygrzewania się w zachwycającej okolicy. Każda wyspa gwarantuje odrębną atmosferę, piękne widoki i bazę turystyczną zorganizowaną na różnych poziomach. Wśród zwartej zabudowy wiosek zdobiących wyspy archipelagu każdy znajdzie coś dla siebie. Zachwycić mogą bielone wapnem domy z płaskimi dachami i kolorowymi okiennicami, kościoły z błękitnymi kopułami, ocienione arkadami pasaże, po których spacery są niezwykle romantyczne, a także malownicze pola z uprawami oliwek, migdałowców, winorośli i pomidorów. W wielkim skrócie Cyklady to raj dla miłośników wypoczynku i bogata oferta wszystkiego, co w Grecji najlepsze.

      Sama nazwa Cyklad – „Kiklades” – wywodzi się od określenia „krąg wokół Delos”, gdyż w centrum wysp znajduje się święta wyspa Delos w starożytności poświęcona Apollinowi, a słowo „kyklos” oznacza „koło” – archipelag przypomina bowiem szereg wysp rozrzuconych po morzu na planie okręgu. Cyklady zajmują centralną część Morza Egejskiego, przy południowo-wschodnich wybrzeżach Grecji. W ich skład wchodzi ponad 200 wysp i wysepek różnych rozmiarów ze skalistym krajobrazem (z wyjątkiem Andros, Kea i Naksos porośniętych lasami i bujną roślinnością), o którego wulkanicznym pochodzeniu świadczą liczne źródła termalne.

      .

      Pierwsi na archipelag w III w. p.n.e. dotarli mieszkańcy Krety na długo przed narodzinami cywilizacji cykladzkiej, która pozostawiła po sobie ślady między innymi w postaci marmurowych posążków i ciekawych rozwiązań architektonicznych. Na wyspach rządziły różne ludy, począwszy od Jonów, Persów i Macedończyków, poprzez Rzymian, Gotów i Normanów, skończywszy na Wenecjanach. Cyklady opustoszały za czasów pirackich podbojów, kiedy ludzie bali się zniewolenia i uciekali na stały ląd. Sytuacja zmieniła się dopiero w 1832 r, gdy wyspy na stałe zostały przyłączone do Grecji. Chociaż dzisiaj rządzi tam turystyka, wiele wysp pozostaje nadal dziewiczymi enklawami, na których można odnaleźć upragniony spokój i ciszę. Warto jednak pamiętać, że każdy skrawek lądu wyłaniający się z mórz ma swoją indywidualną historię i związany jest z mitologicznymi opowieściami.

      Tinos – górzysta wyspa o skalistych grzbietach, zachowująca tradycyjny, grecki charakter i pielgrzymkowy klimat z powodu znanego w całej Grecji kościoła Panagia Evangelistria, wybudowanego w miejscu znalezienia cudownej ikony Bogurodzicy (największe pielgrzymki odbywają się zawsze 25 marca i 15 sierpnia). Na wyspie można podziwiać misternie wykonane gołębniki oraz wysokie wieże kościołów o nietypowych kształtach, będące pozostałością po dawnej rywalizacji katolików i protestantów. W stolicy wyspy, Tinos, można kupić wiele ciekawych pamiątek związanych z religijnym kultem, a także pospacerować po eleganckich alejach otoczonych cykladzką zabudową. Z portu wypływają promy na stały ląd i okoliczne wyspy, więc w każdej chwili można zmienić otoczenie. Turyści miłujący dłuższe wędrówki i piękne widoki powinni wybrać się na zbocza góry Eksobourgo, na których rozsiane są wioski z tradycyjną zabudową. Natomiast dla miłośników plażowania najlepsze miejsce to złociste, piaskowe i rzadko uczęszczane plaże niedaleko Kionii oraz przyjemne zatoczki kąpielowe, w których można pływać godzinami i nurkować z maską w poszukiwaniu muszelek. Z kolei północne wybrzeże obfituje w świetne, piaszczyste plaże zdobiące zatokę Kolimbithra, więc warto i tam się wybrać by popływać w ciepłym morzu.

      Kuchnia i obyczaje

      Kuchnia

      Głównym składnikiem kuchni greckiej jest oliwa z oliwek, której zalety doceniano już w starożytności używając jej w kosmetyce po kąpieli, a także polewano mięsa smażone na ruszcie. Obecnie jest podstawą wszystkich greckich potraw i służy nie tylko do smażenia, ale często w dużych ilościach dodawana jest do sałatek, sosów a nawet zup. Jest również jednym z powodów uznania kuchni greckiej za jedną ze zdrowszych i smaczniejszych, gdyż oliwa jest lekko strawa i posiada delikatny smak nadający charakteru poszczególnym potrawom.

      Kuchnia grecka ma wiele zapożyczeń z typowej kuchni śródziemnomorskiej i bałkańskiej – często dodawany jest czosnek, liście winorośli i duża ilość warzyw, pomidorów i papryki. Bazą wielu produktów jest baranina i ryby.  Bez wątpienia odróżnia ją jednak ser feta, produkowany w różnych odmianach, typowe greckie zupy i sosy, oraz sposób przyrządzania niektórych dań.

      Kuchnia grecka jest bardzo popularna w Europie, ale jadąc do Grecji może nas w niej zaskoczyć nie tylko bogactwo menu, ale też tradycje kulinarne. Pierwszym zaskoczeniem może być sposób podawania potraw, gdyż większość podawana jest w temperaturze pokojowej. Grecy uważają, że taka temperatura najbardziej uwydatnia smak. Poza tym, zamawiając w restauracji obiad kilkudaniowy dostaniemy wszystko naraz gdyż idea podawania dań kolejno jest w tym kraju obca. A jeżeli siedzimy przy stoliku z kilkoma osobami, które zamawiają to samo można dostać wielki półmisek z potrawą, z którego każdy nabierze ile sobie życzy. Suto zastawione stoły z kolorowymi potrawami są typowe dla kuchni greckiej. Obojętnie co zamówimy na na stole zawsze znajdzie się woda i chleb, będący dodatkiem do większości potraw.

      Rytm dnia w Grecji sprawia też, że pory i ilość posiłków różni się od panujących np. w Polsce. W Grecji nie jest popularne pełne śniadanie, a często słyszy się, że w ogóle się go nie jada. Dla Greka śniadaniem jest zazwyczaj filiżanka kawy i sucharki, biszkopt lub placek z dżemem. Przed południem jako przekąska typowe jest ciasto tyropitta, wypełnione gorącym płynnym serem feta. Obiad spożywa się ok. 14-17, a głównym posiłkiem jest kolacja jedzona zwykle na mieście w restauracjach lub tawernach ok. godz. 20-22. Oczywiście w hotelach rytm ten może się różnić, gdyż znaczna większość dostosowuje się do potrzeb turystów. W większości restauracji menu pisane jest po angielsku, a w kurortach popularnych wśród naszych rodaków zdarzają się pisane po polsku.

      .

      Jeżeli chcemy spróbować typowej greckiej kuchni warto udać się do kameralnych tawern, gdzie jadają mieszkańcy. Popularne przed jak i między posiłkami są tzw. mezedes, czyli przystawki.

      Panujące tu już od maja wysokie temperatury przyczyniają się do rosnącej popularności kawy przygotowanej na zimno – Frappe – podawanej w wysokich szklankach, robiona na bazie wody mineralnej z dodatkiem mleka i cukru.

      Ważnym elementem greckiej kuchni jest wino, które doceniane było już w starożytności, a sposób jego powstania opisuje mitologia. By uchronić swego nieślubnego syna Dionizosa przed gniewem Hery, Zeus zamienił go w barana. Bogini jednak nie dała się oszukać i przywróciła mu człowieczą postać, ale ukarała go obłędem. Szalony Dionizos żeglował po morzu i podczas jednej wyprawy poznał rolnika o imieniu Ikarios, który nauczył go uprawiania winorośli. Sok z zebranych winogron sfermentował, a Ikarius chcąc ukarać Dionizosa za niedopilnowanie kazał mu go wypić. Historia, kończy się dość tragicznie, gdyż odurzony bóg zabił rolnika, ale od tamtej pory kojarzony jest w mitologii z winem i zabawą.

      Charakterystyczne w  smaku i nie występujące poza Grecją jest wino Retsina, które jest młodym winem przyprawionym sosnową żywicą. Po wytłoczeniu leżakuje zaledwie kilka tygodni i nadaje się do spożycia, jednak po mniej więcej roku, jej smak przypomina ocet. Narodowym trunkiem Grecji jest też „ouso me mese”, znane jako ouzo – 48-procentowy alkohol doprawiany anyżem i koprem. Międzynarodową sławę wśród alkoholi zyskała również Metaxa – brandy z dodatkiem wina i mieszanki przypraw. By wyprodukować dobry trunek destyluje się dwukrotnie alkohol, który następnie leżakuje od 3-15 lat. Dopiero po tum czasie dodawane są do niego wino i zioła, które tworzą charakterystyczny smak. Niektórzy twierdzą, że niegdyś dodawano też płatki róż. Alkohol jest następnie słodzony, trafia do dębowych beczek i czeka ok. pół roku na rozlanie do butelek.

      Wycieczki fakultatywne

      Aktywność

      Cyklady uchodzą za raj dla miłośników windsurfingu, kitesurfingu, paralotniarstwa, nart wodnych i żeglarstwa. Przy plażach wybrzeży wielu wysp działają szkoły i wypożyczalnie sprzętu wodnego. Czas można spędzić na rejsach promem lub jachtami wokół archipelagu, rejsy zwykle połączone są z możliwością kąpieli przy jednej z bezludnych wysepek lub w trudno dostępnych zatoczkach kąpielowych. Zwolennicy schodzenia pod wodę mogą zainteresować się licznymi terenami nadającymi się do nurkowania z akwalungiem, informacje na ten temat można uzyskać w większych marinach i portach. Dla miłośników turystyki pieszej przygotowano wiele szlaków, z których mogą korzystać również rowerzyści – większość wysp ma górski charakter, dzięki któremu doskonale nadają się do tego typu aktywności fizycznej.

      Wycieczki fakultatywne

      Andros – najdalej wysunięta na północ Cyklada, druga pod względem wielkości, lśniąca odcieniami brązu dzięki czerwonej ziemi pokrywającej jej terytorium. Krajobraz wakacyjnego zakątka charakteryzuje się wysokimi, zalesionymi górami i sadami zdobiącymi białe wioski. Stolicą wyspy z uroczym portem, ulicami wyłożonymi marmurem i piaszczystą, złotą plażą zwaną Paraporti jest miejscowość Andros, odgrodzona od reszty lądu zielonymi ogrodami. Warto zwiedzić dwa muzea z ciekawymi znaleziskami z obszaru wyspy, zrobić zdjęcie przy pomniku Nieznanego Marynarza i wybrać się na spacer po zadziwiających, krętych uliczkach i wąskich zaułkach, by napić się później wybornego wina na smaganym wiatrami Platia Riva. Turyści najczęściej zjeżdżają się do popularnego kurortu Batsi z przepiękną, piaszczystą, dobrze zagospodarowaną plażą o złotym kolorze i bogatym życiem nocnym. Ponadto kurort dysponuje doskonałą infrastrukturą turystyczną, bazą noclegową z dobrymi hotelami, ośrodkami sportów wodnych, wypożyczalniami sprzętów oraz siecią wędrownych szlaków wychodzących w wysokie góry. Przyjemne, piaszczyste plaże Agios Kiprianos, Delavogias i Anerousa obmywane przez lazurową wodę sąsiadują z miejscowością Paleopolis. Jedną z ciekawszych atrakcji turystycznych na wyspie jest osada Agios Petros, w której można podziwiać niezwykłą i tajemniczą wieżę pozostającą zagadką dla miejscowej ludności. Głównym portem łączącym wyspę ze stałym lądem i kilkoma wyspami Cyklad jest Gavrio, w sąsiedztwie którego wypoczywać można na szerokim pasie piaszczystego wybrzeża.

      Siros – na wyspie bez wątpienia można spędzić kilka ciekawych dni dzięki przyzwoitej infrastrukturze turystycznej, chociaż niewielkiej, ale doskonale nadającej się do wypoczynku. Wyspa ma tę zaletę, że znajduje się na niej najważniejsze miasto archipelagu, czyli Ermoupoli rozciągnięte na dwóch wzgórzach ponad malowniczym portem. Na jednym z nich wznosi się monumentalna sylwetka kościoła Anastasis – warto się tam przejść, gdyż widoki na okolicę są imponujące. Obiady i kawa najlepiej smakują na Platia Miaouli wśród neoklasycystycznych zabytków. Ciekawostką jest muzeum przemysłowe, natomiast na spacer najlepiej wybrać się do średniowiecznej dzielnicy zbudowanej przez Wenecjan, gdzie wśród labiryntu malowniczych uliczek urokliwie wyglądają niewielkie kościółki. Stolica wyspy jest również doskonałą bazą noclegową z hotelami i apartamentami, ważnym portem morskim i lotniczym oraz centrum życia nocnego. W południowej części wyspy można wypoczywać na piaszczystej plaży Possidonia, żwirowo-piaszczystym nabrzeżu w okolicach Vari oraz żwirowej plaży Finikas. Na północnym zachodzie natomiast turyści najczęściej szukają miejsca do leżakowania na gruboziarnistych plażach Lia i Grammata ukrytych w malowniczych zatoczkach. Wielu turystów zatrzymuje się także w uroczym kurorcie Galissas z piękną, piaszczystą plażą ocienioną drzewami i doskonałą bazą noclegową. W wolnym czasie warto zwiedzić zabytkowe cmentarzysko Chalandriani oraz pozostałości jednej ze starszych osad na Cykladach, położone nieopodal wzgórza Kastri.

      Mykonos – malownicza wyspa leżąca na Morzu Egejskim, wśród pozostałych Cyklad, urzeka niespotykanym pięknem oryginalnej architektury, długimi plażami z lazurowym morzem w tle oraz niesamowitą gościnnością mieszkańców. Uważany jest powszechnie za jedną z najbardziej kosmopolitycznych wysp greckich, a znakomicie rozwinięte zaplecze hotelarskie i rekreacyjne sprawia, że coraz więcej osób chce tu wypoczywać. Jest to miejsce, gdzie można znaleźć ślady cywilizacji mykeńskiej jak również odpocząć na świetnie zagospodarowanych plażach i zrelaksować przy pięknych widokach. Najważniejszym miejscem wyspy jest Mykonos (Hora) – średniowiecze miasto urzekające białymi domkami z czerwonymi dachami i okiennicami ozdobionymi kwiatami, między którymi wiją się wąskie uliczki. Warto udać się do bogatego w zbiory Muzeum Archeologicznego, Muzeum Folkloru lub Marynarki. Mykonos posiada również urokliwy port, charakterystyczną włoską architekturę w dzielnicy Mała Wenecja, a najbardziej charakterystycznym elementem krajobrazu są tutaj XVI-wieczne wiatraki nad brzegiem morza. Miasto posiada w większości wąską, kamienistą plażę, jednak jest też wydzielona część plaży piaszczystej, na której skupia się wypoczynek i wypożyczalnie sprzętu wodnego. Ze względu na bujne życie nocne stolicy i popularność wśród młodych ludzi wyspa nazywana jest „Grecką Ibizą”. Do najważniejszych kurortów należy Platis Gialos – miejscowość wypoczynkowa położona na południu wyspy, która słynie z piaszczystych, szerokich plaż z drobnym piaskiem, bardzo dobrze zagospodarowanych rekreacyjnie i gastronomicznie; Ornos – mała miejscowość w sąsiedztwie stolicy wyspy oferująca wspaniałe plaże, ciszę i błogo relaks, a łagodne nachylenie stwarza wspaniałe warunki do wypoczynku z małymi dziećmi, Agios Ioannis – oddalona ok. 3 km od Mykonos niewielka miejscowość wypoczynkowa zachodniego wybrzeża z szeroką i długą piaszczystą plażą i skałami na obrzeżach oraz Paradise – jak sugeruje nazwa miejscowości – raj na ziemi dla plażowiczów. Delikatny piasek szerokiej i piaszczystej plaży, doskonale zaplecze rekreacyjne i wspaniale widoki na pobliskie skały i lazurowe morze sprawiają, że jest to jeden z najpopularniejszych kurortów południowej części wyspy.

      .

      Paros – wyspa należąca do Cyklad znana z bujnego nocnego życia, zwłaszcza w stolicy – Parikii i przepięknej bizantyjskiej cerkwi z VI w. Ekatontapiliani – Matki Boskiej Stu Drzwi. Wyspa słynęła niegdyś z najwspanialszych na świecie złóż marmuru, z którego zbudowane jest m.in. weneckie kastro w centralnej części Paros. Na wyspie można również relaksować się na słynnej Christi Akti – Złotej Plaży. Podróż po wyspie obfituje w zwiedzanie starych wiosek, portów rybackich, klasztorów, stolicy-labiryntu oraz niezliczonych dyskotek, w których można przepaść na wiele godzin. Na sąsiedniej wyspie Andiparos 15 sierpnia odbywa się jeden z najciekawszych festiwali w Grecji – parada oświetlonych łodzi rybackich oraz widowiskowe pokazy sztucznych ogni. Jedne z najlepszych, piaszczystych plaż znajdują się na zachód od miejscowości Naoussa, są to Piperi oraz niezwykła Kolimbithres położona wśród form skalnych wyrzeźbionych przez wodę i powietrze. Dogodne warunki do uprawiania windsurfingu i żeglarstwa panują w okolicy cypla osłaniającego plażę Langeri, chociaż wielu miłośników żagli chwali sobie również zatokę na wysokości Santa Maria.

      Naksos – największa wyspa należąca do Cyklad, oferuje wysokie góry, długie i piaszczyste plaże, urokliwe wioski, klasztory, ruiny i niepowtarzalną atmosferę. Najwyższym wzniesieniem wyspy jest góra Zeusa, który podobno przyszedł na świat w jaskini pod szczytem. Główne miasto Naksos (Chora) to labirynt weneckich uliczek, zamkowych murów, starożytnych ruin i bizantyjskich kościołów. Na wyspie znajduje się wiele zabytków przeszłości, a najstarsze to ślady prehistorycznej osady sprzed 4,5 tys. lat. Ciekawostką turystyczną są gigantyczne posągi z VII w. p.n.e. porzucone na pastwę losu w kamieniołomach. W okolicy miasta Naksos oferującego bazę noclegową o różnym standardzie znajdują się najładniejsze plaże na wyspie. Całe wybrzeże południowo-zachodnie charakteryzuje się pięknymi, piaszczystymi plażami doskonale nadającymi się do wygrzewania na słońcu oraz uprawiania sportów wodnych.

      Informacje konsularne

      Dokumentem uprawniającym do wjazdu i wyjazdu z Grecji tak jak i innych krajów Unii Europejskiej jest dowód osobisty lub paszport. Lecąc do Grecji samolotem paszport, dla osób posiadających dowód osobisty nie jest wymagany. W Grecji nie ma obowiązku meldunkowego jeżeli pobyt nie przekracza 90 dni i nie jest w tym czasie podejmowana praca na terenie kraju.

      Szczegółowe i aktualne informacje można znaleźć na stronie MSZ: www.msz.gov.pl lub na stronie ambasady polskiej w Atenach www.athens.polemb.net

      Najbliższe ambasady i konsulaty:

      .

      Ambasada Rzeczypospolitej Polskiej w Republice Greckiej
      Grecja, Ateny, Chryssanthemon 22, 154 52 Paleo Psychiko
      Tel.: +302106797700 Tel. dyżurny: +306936554629 Faks: +302106797711
      http: www.athens.polemb.net

      Konsulat Honorowy Rzeczypospolitej Polskiej w Heraklionie
      Grecja, Heraklion, 39, 1821 Str., 712 01 Heraklion - Crete
      Tel.: (00-302-810) 221-786 Tel. dyżurny: (00-302-810) 325-242

      Konsulat Honorowy Rzeczypospolitej Polskiej w Pireusie
      Grecja, Pireus, 57, Akti Miaouli, 185-36
      Tel.: (00-302-10) 429-23-44 Faks: (00-302-10) 429-23-45

      FAQ

      Kiedy najlepiej lecieć na Cyklady?
      Sezon turystyczny na Cykladach zaczyna się pod koniec kwietnia i trwa do początku pory opadowej w połowie października, natomiast od czerwca do września temperatura przekracza 25°C i wtedy pojawia się tu najwięcej turystów. Najlepsze warunki do uprawiania sportów wodnych, zwłaszcza uzależnionych od wiatru, panują na wiosnę do końca czerwca i od września. Należy pamiętać, że promy i samoloty poza sezonem kursują według okrojonego rozkładu.
      Jaka waluta obowiązuje w Grecji i jakie są orientacyjne ceny?
      W Grecji od 2002 r. obowiązuje wspólna dla całej Unii Europejskiej waluta – Euro. Konsekwencją tego są nieco wyższe ceny niż w Polsce. Ze względu na dużą ilość przypływających tu statków rejsowych i unikatowość regionu jest to jedna z droższych wysp greckich. Dotyczy to zarówno cen w lokalnych sklepach, jak również hoteli i restauracji.
      Gdzie i jakie pamiątki kupić na Cykladach?
      W miejscowościach turystycznych jest wiele sklepików z pamiątkami, gdzie oprócz gadżetów związanych z wyspą czy poszczególnym miastem dostać można ręcznie tkane materiały, koronki i hafty. Często z wysp przywożone są też artystyczne wyroby jubilerskie. Wiele ciekawych rzeczy można dostać na targowiskach w większości wyspiarskich stolic. Trzeba pamiętać, że większość sklepów zamykana jest podczas sjesty ok. godz. 14-17, ale potem czynne są do ok. 21.00. W poniedziałki, środy i soboty godziny otwarcia sklepów są krótsze i kończą się w porze sjesty.
      Jaki czas obowiązuje w Grecji?
      Czas lokalny jest późniejszy o godzinę od obowiązującego w Polsce, więc po przylocie przestawiamy zegarek o godzinę do przodu.
      Jak poruszać się po Cykladach?
      Popularnym środkiem transportu na wyspach są autobusy, których rozkłady jazdy znajdują się na przystankach i w hoteach. Wokół wysp przeważnie biegnie dobra droga umożliwiająca dojazd do miejscowości turystycznych. Między poszczególnymi wyspami funkcjonują połączenia promowe, pływają katamarany i wodoloty. Wielu turystów wynajmuje prywatne łodzie i jachty by zwiedzać okolicę i pływać na najlepsze plaże, turyści o zasobniejszych portfelach mogą korzystać z prywatnych awionetek w podróżowaniu między wyspami, na których znajdują się lotniska. Na większości wysp znajdują się również wypożyczalnie samochodów i skuterów – w taki sposób najlepiej zwiedzać niezwykłe zakątki poszczególnych wysp. Do plaż oddalonych od kurortów kursują taksówki wodne oraz łodzie „kaiki”.
      Jakie plaże są na Cykladach?
      Na wyspach przeważają plaże piaszczysto-żwirowe, w wielu miejscach wąskie plaże przeplatają się ze skalistymi brzegami i zatoczkami kąpielowymi z różnorodną nawierzchnią brzegu. Wystarczy udać się na wycieczki po wybrzeżu wysp, by znaleźć ustronne miejsca idealnie nadające się do kąpieli. Przy kurortach znajdują się plaże doskonale zagospodarowane, zarówno pod kątem wypożyczalni sprzętu wodnego, jak i gastronomicznym. Dziewicze plaże, niezaludnione i charakteryzujące się niespotykaną czystością można znaleźć na wyspie Amorgos, nurkowanie w bezmiarze błękitu jest niezapomnianym przeżyciem, na Andros jest około 300 różnorodnych plaż piaszczystych i żwirowych, o różnym stopniu zagospodarowania. Jedne są nowoczesne i tłumnie oblegane, inne odizolowane i trzeba do nich popłynąć wynajętą łodzią lub taksówką wodną. Na Paros można znaleźć plaże przeznaczone do uprawiania sportów wodnych, oddalone, zaciszne zatoczki oraz oblegane i popularne piaszczyste plaże idealne dla entuzjastów długich kąpieli i rodzin z dziećmi, najbardziej znana jest słynna Złota Plaża – Christi Akti. Raj dla plażowiczów to piaszczysta plaża właśnie w miejscowości o zachęcającej nazwie Paradise na Mykonos, z doskonałym zapleczem i widokiem na pobliskie skały. Z kolei na Santorini turyści pojawiają się często na czarnych i czerwonych, żwirowych plażach wulkanicznych. Przy hotelach wyższej kategorii lub w wybranych kurortach plaża jest usypywana sztucznie lub znacznie różni się od typowych plaż miejskich, dlatego wybierając kurort i hotel warto upewnić się do jakiej plaży będziemy mieli dostęp.
      Jakie są ograniczenia celne w Grecji?
      Przewóz towarów podlega ograniczeniom ilościowym na zasadach obowiązujących w UE, co oznacza w praktyce, że rzeczy osobiste i sprzęt na własny użytek nie podlega ograniczeniom celnym. W przypadku towarów można wwozić i wywozić: do 800 szt. papierosów, 200 szt. cygar, 10 l spirytusu, 20 l mocniejszego alkoholu, 90 l wina i 110 l piwa.
      Jakie dokumenty potrzebne są w razie konieczności skorzystania z służby zdrowia w Grecji?
      Służba zdrowia, zarówno prywatna jak i publiczna jest w Grecji ogólnodostępna. Przed wyjazdem można starać się w oddziale NFZ o wyrobienie Europejskiej Karty Ubezpieczenia Zdrowotnego (EKUZ), która daje możliwość korzystania z podstawowej służby zdrowia w przychodniach i szpitalach. Warto jednak wykupić prywatne ubezpieczenie kosztów leczenia, które w razie konieczności pokryje wyższe koszty i transport medyczny. Jeżeli posiadamy ubezpieczenie prywatne należy zapoznać się z jego warunkami, gdyż w większości przypadków ubezpieczeniem objęte są koszty leczenia powyżej pewnych kwot, które należy samemu opłacić. Ze względu na inną florę bakteryjną należy starannie wybierać restauracje lub jadać w hotelach i przestrzegać podstawowych zasad higieny. Turyści powinni pić wyłącznie wodę butelkowaną, ewentualnie gotowaną co najmniej 10 min. Szczepienia ochronne nie są wymagane i nie ma zagrożeń sanitarno-epidemiologicznych, niemniej przed wyjazdem warto sprawdzić czy szczepienia nie są zalecane sezonowo.