• Opis
    • Informacje praktyczne
    • Wycieczki
    • Więcej

      Alpy Bawarskie

      Alpy Bawarskie to wymarzony kierunek dla sympatyków górskich wędrówek. Niemiecka organizacja Deutscher Alpenverein od lat czuwa nad tym, aby wszystkie trasy były idealnie przygotowane i oznaczone. Dużym plusem Alp Bawarskich jest ich róznorodność. Znajdziemy tu łagodne stoki sięgające do 1600 metrów, z których możemy podziwiać bogato malowane domki i gospody, a także wysokie szczyty takie jak Zugspitze - najwyższy szczyt Niemiec.

      Informacje ogólne

      Nigdzie indziej nie wypoczywa się tak wspaniale jak w słynnym Garmisch-Partenkirchen – głównym kurorcie Alp Bawarskich, położonym w dolinie rzeki Loisach. Stolica regionu ma do zaoferowania turystom wiele atrakcji, głównie wypoczynkowych, rekreacyjnych i sportowych. Bajeczny śnieg leży tam przez siedem miesięcy w roku, dając tym samym możliwość nieograniczonego szusowania po świetnie przygotowanych stokach. Turystyczny kurort zwany popularnie Ga-Pa połączono w 1936 r. z dwóch miejscowości na czas igrzysk olimpijskich i tak już zostało. Miasteczko oprócz licznych imprez sportowych rozsławił zimowy Turniej Czterech Skoczni, aczkolwiek dla wielu turystów jest to całoroczne uzdrowisko doceniane dzięki właściwościom leczniczym. Chociaż nie ma tam znaczących zabytków, wzrok przyciąga przyjemna zabudowa, centralny Richard-Strauss-Platz ze współczesną fontanną, zajazd „Pod Huzarem” z ciekawym malowidłem ściennym oraz stary kościół św. Marcina zbudowany w XIII wieku. Przyjemną oazą zieleni jest park zdrojowy, gdzie można wyleczyć ciało i ducha oraz wysłuchać ciekawych koncertów. Ga-Pa leży u stóp lodowca i dysponuje wyciągiem gondolowym wjeżdżającym na najwyższy szczyt Alp Bawarskich – Zugspitze, z którego niebywałe widoki ujmują swoją potęgą. Dodatkową atrakcją jest także nietuzinkowa galeria sztuki ze wspaniałą panoramą, będącą wymarzonym tłem dla wystaw współczesnych artystów. Po spacerze najbardziej reprezentacyjną ulicą Ludwigstrasse można na dobre zaszyć się w restauracjach, zacisznych pubach oraz głośniejszych gospodach i w taki sposób relaksować się przy bawarskich potrawach.

      Informacje praktyczne

      O kierunku

      Stolica / Język
      Berlin / niemiecki

      Czas lokalny
      Nie ma różnicy w czasie względem Polski (przez cały rok)

      Ogólne wymagania wjazdowe
      Wiza nie jest wymagana. Przekroczenie granicy możliwe na podstawie dowodu osobistego lub paszportu.

      Szczepienia
      Brak wymaganych szczepień.

      Napięcie i rodzaj gniazdka
      adapter nie jest wymagany; 220 V; 50 Hz / typ C, typ C-2, typ F

      Pieniądze

      Waluta
      euro (EUR), 1 EUR = 100 centów, 1 EUR = 4.5342PLN, kurs NBP z dnia 2020-04-07

      Ceny w hotelach i restauracjach
      Currywurst – 2-3 EUR lub ok. 4 EUR (z frytkami); kebab 3-5 EUR; obiad w barze budżetowym (w stylu baru mlecznego) – 5-7 EUR; obiad w restauracji – od 10-15 EUR; piwo/napój – 2-3 EUR

      Napiwki
      Przyjęte jest zostawianie napiwków w wysokości 5-10% lub zaokrąglenie rachunku do pełnej kwoty.

      Obowiązkowy podatek turystyczny
      W Berlinie obowiązuje 5% podatku miejskiego za pobyt turystyczny krótszy niż 21 dni. Wysokość podatku to 5% wartości rezerwacji netto.

      Komunikacja

      Komunikacja / transport publiczny
      Komunikacja miejska i transport publiczny są bardzo dobrze rozwinięte. Przykładowe ceny: jednorazowy bilet komunikacji miejskiej – ok. 2-3 EUR; bilet dobowy 7-8 EUR; taksówki w Berlinie – 3,90 EUR opłaty podstawowej + ok. 2 EUR/km; bilet na pociąg za trasę do 250 km – od ok. 19 EUR; przejazd autobusem z Berlina do Frankfurtu – ok. 13 EUR.

      Wynajem samochodów
      Koszt wypożyczenia samochodu zaczyna się od ok. 25 EUR/doba. Za benzynę zapłacimy ok. 1,39 EUR/l, a za olej napędowy ok. 1,24 EUR/l.
      Obowiązuje ruch prawostronny.

      Informacje

      Ważne lokalne informacje i zwyczaje
      Płacenie kartą jest powszechne, a sieć bankomatów jest dobrze rozwinięta.
      W święta wszystkie sklepy w Niemczech są zamknięte. Drobne zakupy można zrobić na stacji benzynowej.
      Nie ma zakazu spożywania alkoholu na ulicy.
      Gest pokazania środkowego palca jest w Niemczech zakazany i można zostać za niego ukaranym mandatem.
      Na niektórych autostradach w Niemczech nie obowiązuje górny limit prędkości.

      Aktualne informacje na temat stanu bezpieczeństwa w danym kraju, znajdują się na stronie: http://www.msz.gov.pl/pl/informacje_konsularne/ostrzezenia

      Kuchnia i obyczaje

      Kuchnia

      Himmel und Erde – ziemniaki z cebulą i jabłkami, podawane w różnej formie, np.: z kaszanką.

      Eisbein mit Erbspuree – pieczona golonka z kapustą gotowaną w szampanie i puree z groszku.

      W niemieckim języku kulinarnym na stałe zapisało się słowo wurst odnoszące się do kiełbasianych specjalności podawanych najczęściej jako przekąska lub lekki lunch. Oprócz tradycyjnych kiełbas pod różną postacią, mogą to być frankfurterki, smaczne rheinische, nurnberger bratwurste i pfalzer, niemniej atrakcyjnie prezentują się białe kiełbaski z dodatkiem cebuli i natki pietruszki – weisswurst. Niezależnie od rodzaju restauracji, posiłek warto zakończyć kieliszkiem sznapsa – przykładowo porcją wódki enzian lub kirschwasser.

      Z racji tego, że kuchnia niemiecka za sprawą historii spokrewniona jest z kuchnią austriacką, na stoły często trafia sznycel po wiedeńsku, zupa z knedlami, strudel jabłkowy z rodzynkami czy słodkie knedle z morelami.

      Jeżeli ktoś nie przepada za dużą ilością mięsa może zawsze sięgnąć po ryby, których w Niemczech nie brakuje i tutaj zmysł smaku pobudzają świeże pstrągi łowione w rzekach i jeziorach, sandacze, śledzie pod różną postacią i karpie podawane później na przykład po turyńsku w sosie jarzynowym z dodatkiem buraków. Szefowie kuchni polecają dla wegetarian danie obazda – pastę z sera camembert, żółtka i masła podawanego z cienko pokrojoną surową cebulą i preclami, natomiast królewskim i bardzo smakowitym dodatkiem do wielu potraw są szparagi (sezon szparagowy trwa od kwietnia do końca czerwca, a szczególnie polecanymi regionami są Schwetzingen, Schrobenhausen i Beelitz).

      Do popołudniowej kawy podawana jest zwykle duża porcja ciasta i tutaj Niemcy specjalizują się w sernikach, szarlotkach i plackach z owocami (głównie śliwkami i wiśniami), chociaż pozytywnie zaskoczyć może kaloryczny kaiserschmarrn, czyli naleśnik pokrojony w paski, posypany cukrem i rodzynkami, podawany z syropem owocowym. Specjalnością są także pączki kojarzące się głównie z karnawałem.

      Podstawowym niemieckim napojem jest mimo wszystko piwo, którego historia sięga średniowiecza i związana jest z zakonnikami wykorzystującymi chmiel, słód i wodę do produkcji zacnego trunku. Przed wybraniem się do restauracji warto zapamiętać takie nazwy ja: helles (jasne), dunkles (ciemne), weissbier (białe pszeniczne) oraz lagerbier (lager z dolnej fermentacji). Picie piwa to wielowiekowa tradycja kultywowana najweselej w Monachium podczas słynnych dożynek chmielowych Oktoberfest. Chociaż każdy region warzy swoje ulubione piwa, konkurować z najlepszymi piwami z sąsiednich Czech mogą: fryzyjski Jever, bremeński Beck’s, dortmundzki DAB, berliński Berliner Kindl, drezdeńskie produkty browaru Radeberg czy znany każdemu piwoszowi Paulaner i Franziskaner. Z pasją pija się także ciemne piwo górnej fermentacji Schwarzbier, mocnego Bock’a czy kwaśne piwo pszeniczne górnej fermentacji Weizenbier. Warto przy tym pamiętać, że piwo z pianą na dwa palce zawsze jest najlepsze.

      Koneserzy wina również mają w czym przebierać. Najlepsze wina typu Riesling osiągają wysokie ceny, a do najwyżej cenionych należą wina z rejonu Rheingau, Mozeli, Frankonii i Badenii. Warto czytać etykiety i zwracać uwagę na takie wyróżniki kategorii jak: Kabinett (najlżejsze z win), Spatlese (wina wysokiej jakości powstałe z całkowicie dojrzałych gron zebranych po ukończeniu normalnych zbiorów), Auslese (mocne wina z najbardziej dojrzałych kiści winogron, zebrane z pewnym opóźnieniem). Obfitość gatunków i szczepów staje się mimo wszystko problemem nawet dla koneserów, a dopasowanie wina do potrawy może okazać się trudnym wyzwaniem. Przed sięgnięciem po kartę win, warto zapamiętać takie słowa jak: słodki – suss, półwytrawny – halbtrocken i wytrawny – trocken oraz nazwę wina musującego sekt.

      Po ciężkich i kalorycznych potrawach warto również sięgnąć po kieliszek czegoś mocniejszego. Chętnie pijaną wódką jest żytniówka Weizen Doppel Korn, winiak Wienbrand, a także rozmaite likiery i wódki ziołowo-korzenne. Znaną marką jest Jagermeister, Kummerling czy serwowany w Berlinie Kaulzdorferkrauter Likor, niemniej każdemu na zdrowie zawsze wyjdzie kieliszek likieru ziołowego z dodatkiem płatków złota – Goldwasser.

      O tym, że kuchnia Bawarii nie ma sobie równych, przekonał się już niejeden turysta. W menu bardzo często figuruje tradycyjna golonka w piwie, podawana z czerwoną kapustą i knedlami – schweinshaxen. Jeżeli komuś nie przeszkadzają nietypowe potrawy, może sięgnąć po płucka na kwaśno z knedlami (saure lungerl), niemniej bardzo pożywnym daniem jest pieczeń wieprzowa podawana z knedlami z bułki – semmelknodel. Przemierzając bawarskie restauracje można również trafić na gołąbki z białej kapusty z siekanym mięsem (krautwickerl), najlepsze do kufla z piwem kiełbaski cielęco-wieprzowe z przyprawami (weisswurstsenf) czy placki ziemniaczane (reiberdatschi). Z regionu Allgau pochodzą na przykład kluski serowe (kasespatzle), a za klasyczną bawarską potrawę można uznać pasztet z wątróbki (leberkase). W Monachium z kolei jada się białe kiełbaski monachijskie (Munchner Weisswurst), w Norymberdze kiełbaski z rusztu (Nurnberger Rostbratwurst), a na podwieczorek najlepsze jest ciasto drożdżowe z migdałami, rodzynkami i orzechami – gegelhupf. Bawarskich piw nie sposób wymienić, dlatego każdy szanujący się piwosz powinien przed wybraniem się do gospody, zapoznać się z „Reinheitsgebot” – XVI-wiecznym prawem czystości piwa nakazującym, by bawarskie trunki nie zawierały żadnych innych składników oprócz wody, chmielu i jęczmienia.

      Wycieczki fakultatywne

      Aktywność

      Alpy Bawarskie są przede wszystkim rajem dla narciarzy i miłośników snowboardu, dla których przygotowano mnóstwo świetnych nartostrad. Ponadto w górach tłumnie pojawiają się kibice ceniący sobie Turniej Czterech Skoczni w Oberstdorfie i Garmisch-Partenkirchen oraz austriackim Innsbrucku i Bischofshofen. Na miłośników wspinaczki czeka najwyższy szczyt pasma Wetterstein – Zugspitze (2962 m n.p.m.), na który prowadzi kilka wymagających tras przeznaczonych raczej dla bardzo zaawansowanych alpinistów, niemniej można tam wjechać wyciągiem z Garmisch-Partenkirchen. Warto przełamać strach, gdyż widoki ze szczytu są naprawdę imponujące. Dla turystów szukacjących aktywnego spędzania wolnego czasu również doskonałe są jeziora Chiemsee i Konigsee. Można tam uprawiać sporty wodne oraz jeździć rowerem i wędrować po wyznaczonych szlakach.

      Wycieczki fakultatywne

      Linderhof – rzadko się zdarza, żeby tak urocze miejsce było położone w tak ujmującej scenerii. Jedna z baśniowych rezydencji szalonego króla Ludwika II, który pozostawił po sobie inny wspaniały zamek, Neuschwanstein, pochodzi z XIX i olśniewa zwiedzających lokalizacją w jednej z dolin gór Ammergau. Barokowy pałacyk jest niezwykły, wygląda jak wyciągnięty wprost z filmu kostiumowego i przypomina szkatułkę z klejnotami. Można to odnieść do rzeczywistości, gdyż wnętrza rezydencji są prawdziwym skarbcem sztuki. Na zwiedzających czeka tam sypialnia z niebotycznym świecznikiem, Sala Lustrzana, Pokój Gobelinowy i Jadalnia ozdobiona pozłacanymi boazeriami. Wspaniałe są tarasy, spacerując którymi można poczuć się jak dawna szlachta dworska podziwiająca przed laty sztuczne kaskady i złocone figury. Wyjątkową ozdobą jest fontanna Neptuna tryskająca wodą na dużą wysokość, Grota Wenus z jeziorkiem i pawilon zwany Domkiem Marokańskim. Wizyta w tej niezwykłej rezydencji z pewnością zapadnie w pamięci na długie lata i uzmysłowi, że niemieccy królowie mieli wyrafinowany gust architektoniczny.

      Jezioro Chiemsee – największe jezioro Bawarii nie bez powodu określa się „bawarskim morzem”, gdyż zajmuje powierzchnię blisko 80 km². Przepiękny widokowo akwen otacza wyjątkowa sceneria Alp Bawarskich oraz liczne kurorty wypoczynkowe i wioski z zabytkową architekturą. Jedną z wysp jeziora upatrzyły sobie już w VIII wieku benedyktynki, których śladem kilka stuleci później poszedł król Ludwik II i wybudował piękny zamek. To Schloss Herrenchiemsee na wyspie o tej samej nazwie przyciąga wielu turystów zainteresowanych niespełnioną kopią Wersalu. Długie tradycje ma także wyspa Frauenisel, na której znajduje się stary monastyr benedyktynek, aczkolwiek wiele walorów posiadają także miejscowości na stałym lądzie. W Prien można przejechać się ponad stuletnią kolejką parową, w pobliskiej miejscowości Stein zwiedzić warto zamek Hohlenburg wykuty w skalistym brzegu rzeki Fraun, natomiast najlepszą infrastrukturą wypoczynkową i kilkukilometrową, kamienistą plażą dysponuje letnisko Chieming. Jezioro jest rajem dla miłośników sportów wodnych, a na poszczególne wyspy bez problemu można dopłynąć promem.

      Jezioro Konigssee – skarbem Alp Bawarskich są nie tylko piękne góry, ale także jeziora ujmujące malowniczym położeniem. Tajemniczy akwen Konigssee, często spowity mgłą, ma podłużny i nieregularny kształt kojarzący się z norweskimi fiordami. Wysokie i niekiedy przerażające góry najlepiej jest podziwiać z bezpiecznego pokładu stateczku wycieczkowego, spokojnie sunącego po głębokiej toni. W rejs można wybrać się z portu Schonau am Konigssee, by dotrzeć do wioski St. Bartholoma, gdzie na brzegu jeziora wznosi się przepięknie położony kościółek z czerwonymi kopułami wkomponowanymi w górskie tło. W pobliżu znajduje się także słynna, najwyższa w Alpach ściana skalna– Ostwand, która pochłonęła życie kilkudziesięciu śmiałków, a także szczyt Jenner dostępny dla turystów dzięki kolejce linowej. Okolica jeziora znana jest z bardziej i mniej zaawansowanych wspaniałych szlaków, na których można podziwiać jedyne w swoim rodzaju krajobrazy.

      Informacje konsularne

      Niemcy, Monachium, Röntgenstr. 5, 81679
      Tel.: +49 894186080 Tel. dyżurny: +49 173 37 05 828 Faks: +49 89471318
      monachium.kg.sekretariat@msz.gov.pl
      www.monachium.msz.gov.pl

      Konsulat Honorowy Rzeczypospolitej Polskiej we Frankfurcie nad Menem

      Niemcy, Frankfurt nad Menem, Beethovenstr. 5, 60325
      Tel.: (00-49-69) 150-504-71 Tel.: (00-49-69) 975-54-304 Faks: (00-49-69) 975-54-100
      sturmfels@esfra.de

      Konsulat Rzeczypospolitej Polskiej w Lipsku

      Niemcy, Lipsk, Terminal Ring 11, 04435 Leipzig
      Tel.: +49 341 224 1020 Faks: +49 341 224 1021
      honorarkonsulat-polen-sachsen@mdf-ag.com

      FAQ

      Jak poruszać się po Alpach Bawarskich?
      Transport w Alpach jest ograniczony ze względu na górskie ukształtowanie terenu. Komunikacja opiera się głównie na autobusach, a podróżując samochodem należy pamiętać, że niektóre odcinki dróg mogą być dostępne tylko dla samochodów z napędem na cztery koła i posiadających łańcuchy śnieżne.
      Jakie są ograniczenia celne w Niemczech?
      Przewóz towarów podlega ograniczeniom ilościowym na zasadach obowiązujących w UE, co oznacza w praktyce, że rzeczy osobiste i sprzęt na własny użytek nie podlega ograniczeniom celnym. W przypadku towarów można wwozić i wywozić do 800 szt. papierosów, 400 szt. cygaretek, 200 szt. cygar, 1 kg. tytoniu, 10 l spirytusu, 20 l mocniejszego alkoholu, 90 l wina i 110 l piwa. Warto pamiętać, że kontrola celna może być prowadzona na terenie całego kraju.
      Jakie dokumenty są potrzebne w razie konieczności skorzystania ze służby zdrowia w Niemczech?
      W nagłych przypadkach turyści z Polski objęci są bezpłatną podstawową opieką medyczną. Opłaca się jednak wykupić polisę ubezpieczenia podróżnego, która w razie potrzeby umożliwi pokrycie kosztów bardziej zaawansowanego leczenia i transport medyczny. Jeżeli posiadamy ubezpieczenie prywatne należy zapoznać się z jego warunkami, gdyż w większości przypadków ubezpieczeniem objęte są koszty leczenia powyżej pewnych kwot, które należy samemu opłacić. Przed wyjazdem za granicę dobrze jest jednak w oddziale wojewódzkiego NFZ złożyć wniosek o wydanie Europejskiej Karty Ubezpieczenia Zdrowotnego, która jest dowodem posiadania takiego ubezpieczenia. Warto także pamiętać, że EKUZ nie zapewnia pokrycia kosztów specjalistycznego transportu medycznego do Polski, ani też transportu zwłok, dlatego wskazane jest wykupienie dodatkowego prywatnego ubezpieczenia. Więcej informacji na stronie: www.nfz.gov.pl.