• Opis
    • Polecane oferty
    • Informacje praktyczne
    • Galeria
    • Więcej

      Piemont

      Piemont to obok Toskanii najbardziej znany region winiarski, który słynie z pięknych górskich krajobrazów oraz małych, urokliwych miasteczek takich jak Asti, Aleksandrio, Novara, Cuneo i Vercelli. Do tego piękne i nowoczesne miasto Turyn znane z Muzeum Kinematografii i Muzeum Egipskiego oraz tradycyjnego napoju z kawy, mleka z syropem i czekolady. Uzupełnieniem pięknego krajobrazu Piemont są Alpy i Niziny Piemonckie - region posiadający wiele imponujących zabytków.

      Informacje ogólne

      Stolica regionu – Turyn – może kojarzyć się ze znanym przemysłem samochodowym, ale nie tylko. Miasto zachwyca także barokową architekturą oraz wspaniałymi zabytkami przyciągającymi turystów wypoczywających w górskich kurortach. Metropolię pełną XVII-wiecznych pałaców upodobał sobie m.in. Fryderyk Nietzsche podziwiający arystokratyczny spokój i niezwykłą atmosferę. Rzymska osada przechodziła wielokrotnie z rąk do rąk, należała do Królestwa Longobardów, była stolicą Sabaudii, a po odrodzeniu stała się na pewien okres stolicą Włoch, którą w 1870 r. przeniesiono do Rzymu. Prestiż miasta wzrósł dzięki fabryce samochodów napędzające tę gałąź włoskiego przemysłu oraz patronowaniu zimowej olimpiady w 2006 roku. Entuzjaści baroku z pewnością docenią siatkę ulic rozmieszczoną według wykwintnego stylu, wyznaczoną reprezentacyjną Via Roma ze sklepami największych kreatorów mody, wytwornymi kawiarniami, restauracjami, dwornymi pałacami i prestiżowymi muzeami. Olbrzymi renesansowy plac Piazza Castello, zaprojektowany na planie prostokąta otoczony jest królewskimi pałacami, warto się z niego udać w kierunku zamkniętej dla ruchu kołowego dzielnicy handlowej, gdzie można zrobić zakupy i dobrze zjeść lub wybrać się na Piazza della Republica – największy targ w Europie, na którym z pewnością nie zabraknie wyszukanych pamiątek z północnej części Włoch. Za Parco del Valentino, który ożywa wieczorami i sprzyja spacerom znajduje się interesujące Museo dell'Automobile z wspaniałą kolekcją zabytkowych aut, znaną w całej Europie. Bliźniacze barokowe kościoły strzegą wejścia na plac Piazza San Carlo określany „salonem Turynu”, w którym bywają najbogatsi mieszkańcy miasta. Ozdobny styl i wykwintne zdobienia można podziwiać w kościele San Lorenzo lub zobaczyć najbogatszą na świecie kolekcję broni dumnie eksponowaną przez muzeum Armeria Reale, natomiast więcej czasu trzeba poświęcić na zwiedzenie pięknego pałacu Palazzo Madama z wykwintnymi ogrodami, w których warto usiąść po męczącej wędrówce. Z ogarniętego przepychem miejsca już tylko krok do jedynej renesansowej świątyni w mieście – XV-wiecznej katedry św. Jana Chrzciciela, w której znajduje się Całun Turyński przyciągający swoją aurą i tajemniczością wielu turystów. Do ciekawszych atrakcji inspirujących podróżników należy fantazyjny i luksusowy pałac myśliwski należący przed wiekami do dynastii sabaudzkiej, wpisany dzięki swojemu misternemu charakterowi na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Zupełnie zaskakujące jest drugie po kairskim, największe na świecie, muzeum egipskie mieszczące się w Palazzo dell'Accademia delle Scienze. Swoim niezwykłym klimatem przyciąga turystów także Museo Nazionale del Cinema – niezmienny symbol Turynu opowiadający historię światowej kinematografii, w której Włochy odegrały niebagatelną rolę. Zwieńczeniem wędrówki po pięknym mieście może być wyprawa na Monte dei Cappuccini – niewielkie wzgórze z klasztorem Kapucynów, z którego zapierający dech w piersiach widok na Turyn i Alpy może zadziwić niejednego turystę. W mieście można również wspaniale zjeść, liczne bary i punkty gastronomiczne serwują wspaniałe regionalne potrawy, a klimatyczne kawiarnie mają w swojej ofercie najlepsze przekąski, ciasta i lody będące smakowitą wizytówką miasta. Najlepsze puby skupiają się przy nabrzeżu i ciągną się w kierunku Parco del Valentino, a za najbardziej rozbawioną dzielnicę uchodzi Murazzi, w której tanecznym rytmie można przepaść do samego rana.

      Najważniejsze tereny narciarsko-snowboardowe:

      Valietta – Sestriera – rozległy kompleks sportów zimowych zwany „Drogą Mleczną” obejmuje wiele wspaniałych ośrodków na terenie Alp. Trzeci co do wielkości region narciarski we Włoszech polecany jest wszystkim miłośnikom sportów zimowych, którzy mają do dyspozycji rekordowo długie, bardzo dobrze przygotowane nartostrady. Okoliczne kurorty Bardonecchia, Cesana, Claviere, Sestriere, Susa i Sauze d'Oulx łączą w sobie tradycyjne budownictwo ludowe, niezwykłą rzeźbę terenu i wspaniałą infrastrukturę hotelową zapewniającą wypoczynek na najwyższym poziomie. Narciarze i snowboardziści mają do dyspozycji trasy o rożnym stopniu trudności, położone w lasach i na dobrze nasłonecznionych stokach, dodatkowo są sztucznie naśnieżane i obsługiwane przez nowoczesne wyciągi, co gwarantuje niezapomniane przeżycia. Na rozległych terenach snowboardowych mogą szaleć miłośnicy jednej deski, a po licznych przeżyciach związanych z białym szaleństwem warto udać się do jacuzzi, by zrelaksować zmęczone ciało, pograć w squasha lub tenisa, dla niestrudzonych turystów dostępne są także liczne lodowiska i centra fitnessu. Niebywałe przeżycia gwarantuje jazda na skuterach śnieżnych i psich zaprzęgach, bardziej majętni turyści mogą podziwiać wspaniałe widoki z helikoptera, nie brakuje też wycieczek na nartach śnieżnych, lodowej wspinaczki i treningu w jeździe samochodem po lodzie. Górskie bary otwarte są do późnych godzin, natomiast wspaniałe restauracje serwują regionalne potrawy przygotowane według tradycyjnych receptur. Wiele ciekawych i niepowtarzalnych pamiątek można znaleźć podczas organizowanego co drugą niedzielę Gran Balon – targu staroci.

      Macugnaga – niewielki, ale bardzo prężnie działający ośrodek narciarski położony w najbardziej wysuniętej części Piemontu u podnóża masywu Monte Rosa przyciąga swoim niepowtarzalnym klimatem miłośników sportów zimowych pragnących wypoczywać w cichej i przytulnej atmosferze. Hotele, bary i restauracje ulokowane są w centrum sympatycznej miejscowości ozdobionej dodatkowo typowo włoskim pałacem. Narciarze mają do dyspozycji około 40 km nartostrad o różnym stopniu trudności, świetnie wyposażony jest snowpark, a dobrze wyznaczone trasy dla narciarzy biegowych przebiegają na dnie doliny Anzasca. Po narciarskim szusowaniu można wspinać się po zamarzniętych wodospadach, latać na paralotni czy wyszaleć się na skuterach śnieżnych, natomiast z pozasportowymi atrakcjami można zetknąć się w kopalni złota „Gula” i w muzeum regionalnym przekształconym w tradycyjną chłopską izbę w stylu góralskim.

      Polecane oferty

      • Piemont
      • Trentino
      • Sardynia
      • Kalabria
      • Rzym
      • Kampania
      • Sycylia
      • Dolina Aosty
      • Więcej

        Informacje praktyczne

        O kierunku

        Stolica / Język
        Rzym / włoski

        Czas lokalny
        Nie ma różnicy pomiędzy czasem lokalnym a czasem letnim i zimowym w Polsce.

        Ogólne wymagania wjazdowe
        Wiza nie jest wymagana. Przekroczenie granicy możliwe na podstawie dowodu osobistego lub paszportu.

        Szczepienia
        Brak wymaganych szczepień.

        Napięcie i rodzaj gniazdka
        adapter nie jest wymagany; 230 V; 50 Hz / typ C, typ F, typ L

        Pieniądze

        Waluta
        euro, 1 EUR = 100 centów, 1 EUR = 4.537PLN, kurs NBP z dnia 2020-04-09

        Ceny w hotelach i restauracjach
        Cena pizzy (średnica 32 cm) zależnie od regionu to od 4 € do 17 €, ale najczęściej będzie to koszt około 8 €. Za słynne pasty Bolognese, Napolitano, Carbonara oraz z owocami morza zapłacimy od 8 € do 14 €. Cena dań z owocami morza waha się między 8 a 15 €. Butelka dobrego wina w restauracji to wydatek rzędu 12–16 €. Piwo 0,3 L i napoje gazowane kosztują średnio 3–5 €.

        Napiwki
        W niektórych restauracjach napiwek jest doliczany do rachunku. Zazwyczaj jest to 10 lub 15%. Niektórzy restauratorzy podają tę informację w menu. Jeśli koszt obsługi nie zostaje doliczony, to zwykle zostawia się napiwek w wysokości 10%.

        Obowiązkowy podatek turystyczny
        Podatek turystyczny pobierany jest bezpośrednio na rachunek hotelu. Im bardziej luksusowa kategoria hotelu, tym opłata jest wyższa. W miastach o największym napływie turystów podatek wynosi średnio od 1 do 5 euro dziennie za osobę. Dzieci do lat 10 są zwolnione z opłaty. Podatek naliczany jest zwykle do 10 dnia pobytu.

        Komunikacja

        Komunikacja / transport publiczny
        W większych miastach komunikacja publiczna działa sprawnie. Najczęstszym środkiem transportu jest autobus, przyjeżdżający często niepunktualnie i bez rozkładu. Koszt jednorazowego biletu 100-minutowego to 1,5 €. Popularnym środkiem transportu jest też taksówka.

        Wynajem samochodów
        Koszt wynajęcia samochodu jest uzależniony od standardu auta i okresu najmu. Przykładowo, rezerwując samochód wcześniej, za wypożyczenie samochodu średniej wielkości na 3 dni zapłacimy od 200 do 250 zł.

        Informacje

        Ważne lokalne informacje i zwyczaje
        W niektórych włoskich miastach, takich jak Genua, Mediolan, Neapol czy Rzym, możemy skorzystać z metra. Czasem spotkamy też tramwaje, jednak głównym środkiem transportu z reguły jest autobus. Niestety, autobusy we Włoszech nie są punktualne, często trudno znaleźć aktualny rozkład. Nie powinniśmy również liczyć na znajomość angielskiego u włoskich kierowców, chociaż większość z nich jest chętna do pomocy i bardzo serdeczna.
        Jeśli planujemy podróż taksówką, zawsze należy sprawdzić oryginalne oznakowanie oficjalnych taksówkarzy w danym mieście. Na przykład w Rzymie szukajmy białych taksówek z oznaczeniem “Comune di roma NR_LICENCJI”. Zanim wsiądziemy do auta, koniecznie ustalimy oszacowaną cenę przejazdu. Opłata początkowa wynosi z reguły 3 do 4 €, opłaty za czas i kilometr różnią się w zależności od miasta.
        Na wakacjach we Włoszech musimy być przygotowani na włoską przerwę w ciągu dnia: między 12:30 a 16:00 możemy mieć problem ze zrobieniem zakupów. W dużych centrach handlowych przerw nie ma. Po południu zamykane są restauracje. Zazwyczaj czynne są od ok. 12:00 do 15:00 i znowu otwiera się je około 19:00.
        Wizytę w muzeum warto zaplanować na weekend – wówczas obiekty są najczęściej otwarte, a dla równowagi nieczynne lub otwarte krócej w poniedziałki.
        Tutaj pija się "na okrągło" espresso, a cappuccino rano, do południa. Caffe latte robią sobie Włosi rano na śniadanie, zalewając ciepłe mleko w kubku kawą i to często moka.
        Wchodzenie do kościołów we Włoszech w krótkich spodniach, w krótkiej spódniczce i w koszulce bez rękawów jest niemile widziane. Planując odwiedzanie miejsc kultu, należy włożyć ubranie zakrywające ramiona i kolana.

        Aktualne informacje na temat stanu bezpieczeństwa w danym kraju, znajdują się na stronie: http://www.msz.gov.pl/pl/informacje_konsularne/ostrzezenia

        Kuchnia i obyczaje

        Kuchnia

        Cokolwiek nie mówić o pizzy we Włoszech, skąd się wywodzi, smakuje wyjątkowo, inaczej niż w innych krajach szczycących się jej podawaniem. Pieczona w piecach opalanych drewnem – forno a legna – podawana jest w sposób tradycyjny, na cienkim cieście bez zbędnych udziwnień, które weszły do mody, gdy to smakowite danie stało się powszechne. Pizzerie mogą mieć różny charakter, ale w tych najprawdziwszych można kupić wyłącznie pizzę, napoje i piwo. Obecnie żaden Włoch nie byłby w stanie zliczyć ile gatunków pizzy może zaoferować przeciętna restauracja.

        Stołować można się także w „spaghetteriach” oferujących proste dania mączne i makarony spaghetti najwyższej klasy z całym wachlarzem sosów lub w „osteriach” – specjalizujących się w domowych kulinariach restauracjo-pubach.

        Spacerując po włoskich ulicach bardzo często można poczuć aromat świeżo parzonej kawy. Humor można poprawić sobie espresso, caffe lungo – z większą ilością wody, Americano – z domieszką alkoholu, macchiato – podawaną z małą ilością mleka lub caffe late – przypominającą polską białą kawę.

        Za Alla spina – piwo z beczki – mogą zabrać się wszyscy miłośnicy tego wspaniałego napoju; popularne piwa to Moretti, Peroni i Dreher, natomiast wódka grappa to mocniejszy trunek pochodzący z Bassano di Grappa w Wenecji Euganejskiej, a za najlepsze włoskie brandy uchodzi Stock. Także wina mają swoje wzmocnione wersje w postaci Martini, Cinzano czy Campari, natomiast po obiedzie dobrze smakuje gorzki drink Amaro lub Amaretto – słodszy z intensywnym smakiem migdałów. Ciekawym doświadczeniem może być skosztowanie gęstej, podpalanej, słodkiej, anyżowej mieszanki z ziarnkiem kawy – Sambuki, w każdym barze można zamówić też Strega – żółty, słodki likier o ziołowo-szafranowym smaku. Włosi popisują się także szerokim wachlarzem win, najlepiej smakują Soaves, Valpolicella i Chianti, w końcu włoskie wina zmieniają każdy posiłek i spotkanie rodzinne w przyjemne wydarzenie towarzyskie. We Włoszech ze względu na klimat uprawia się najwięcej odmian winorośli i produkuje najwięcej wina, niż w jakimkolwiek innym kraju. Każdy region ma swoje specyfiki, głębią smaku wyróżniają się Recioto Amarone i Recioto Amabile robione z suszonych winogron, czołowi producenci to Allegrini, Antinori, Clerico, Bruno Giacosa czy Angelo Gala. Warto zapamiętać takie słowa jak wino czerwone – rosso, białe – bianco i różowe – rose lub rosato, żeby później nie mieć problemu w restauracji z doborem ulubionego bukietu.

        Istotne we włoskiej kuchni jest pewne rozróżnienie polegające na przykład na tym, że mieszkańcy północy jedzą pasta – makaron w kształcie wstążek, natomiast południowcy spożywają rurki. Północ słynie z makaronów zrobionych z jajek, często podawane są alla Bolognese – z klasycznym sosem, z chudą cielęciną i pomidorami, przyprawionym marchewką, selerem i prosciutto, natomiast klasyczny południowy makaron produkowany jest masowo i podawany z sosem napoletana, na bazie wieprzowiny. Takich podziałów jest wiele i można je zauważyć w różnych odmianach regionalnych, których we Włoszech nie brakuje.

        Kulinaria Piemontu idą w parze ze świetną kuchnią Doliny Aosty i można je traktować jako całość, gdyż wykazują się bliskimi związkami z pobliską kuchnią francuską urozmaicaną masłem i śmietaną. Smakowitym, regionalnym rarytasem są białe trufle pochodzące z okolic Alby, które dodaje się najczęściej do makaronu lub risotta. Miejscowi Włosi polecają także szlachetne borowiki, kasztany oraz regionalny sos z oliwek, anchois, czosnku, masła i śmietany zwany bagna caoda. Niejeden turysta uległ makaronowi z mięsem lub pieczarkami – agnolotti i cappelletti, serwowanym z mięsem gotowanym lub duszonym w winie. Niezwykły zapach mają sery tomini, robiole i tume często podawane jako spumone piemontese – mus z sera mascarpone z rumem, gotowana śmietana panna cotta, a także interesujące mężczyzn tzw. pocałunki kobiety, czyli baci di dama. Wzgórza Le Langhe i Monferrato słyną z winorośli, z której wyrabia się wyśmienite wina Barolo, Barbera i Nebbiolo, a najcenniejszym słodkim winem musującym jest Asti podawane wyłącznie w odpowiedniej temperaturze.

        Informacje konsularne

        Włochy, Bolonia, Via Santo Stefano 63, 40125
        Tel.: (00-39) 051 22 89 09 Tel.: (00-39) 051 22 74 42 Faks: (00-39) 051 65 93 362
        consolatopolacco.bo@libero.it

        Konsulat Honorowy Rzeczypospolitej Polskiej w Genui

        Włochy, Genua, Piazza Tommaseo 4/5, 16 129
        Tel.: (00-39) 010 310-62-75 Faks: (00-39) 010 36-64-89
        conpoloniage@gmail.com

        Wydział Konsularny Ambasady Rzeczypospolitej Polskiej w Rzymie

        Włochy, Rzym, Via di San Valentino 12, 00197
        Tel.: +39 06 362 04 300 Tel. dyżurny: +39 335 59 95 212 Faks: +39 06 362 04 322 Faks: +39 06 806 93 217
        konsul@infopolonia.it
        www.rzym.polemb.net

        Konsulat Honorowy Rzeczypospolitej Polskiej w Turynie

        Włochy, Turyn, Corso Galileo Galilei 40, 10126
        Tel.: (0039) 011 62 38 97 Faks: (0039) 011 62 38 97
        ulrico.leiss@katamail.com

        Konsulat Generalny Rzeczypospolitej Polskiej w Wenecji

        Włochy, Wenecja, Palazzo Condulmer, Fondamenta Coldumer, Santa Croce 251, 30135 Venezia
        Faks: +39 3474437492
        venezia@consolatodipolonia.it

        FAQ

        Jak poruszać się po Piemoncie?
        Po Włoszech bardzo dobrze przemieszcza się za pośrednictwem świetnie rozwiniętej kolei obejmującej swoim zasięgiem cały kraj, poszczególne odcinki pokonuje się bardzo szybko. Dobre połączenia kolejowe funkcjonują też na trasach z głównymi miastami w Europie, obsługuje je m. in. pociąg Pendolino i Eurostar Italia. Komunikacja autobusowa jest natomiast wolniejsza i obsługuje krótsze trasy. Włoskie autostrady są szybkie i płatne, chociaż zdarza się, że w okresie świąt i sezonie letnim mogą być zatłoczone. Kierowcy nie mają obowiązku posiadania międzynarodowego prawa jazdy, a polskie ubezpieczenia komunikacyjne są uznawane. Kierowcę i pasażerów obowiązuje zapięcie pasów, brak kamizelki odblaskowej skutkuje mandatem. Warto też pamiętać, że we Włoszech obowiązują ostre przepisy dotyczące parkowania i niedostosowanie się do nich grozi szybkim odholowaniem samochodu i wysokim mandatem. W kurortach narciarskich połączenia między dolnymi stacjami wyciągów i hotelami zapewniają bezpłatne skibusy zsynchronizowane z godzinami startu i zamknięcia wyciągów. Kierowcy powinni mieć na uwadze górski charakter regionu i zaopatrzyć się wcześniej w łańcuchy śniegowe, gdyż w wielu miejscach są wymagane.
        Jakie są ograniczenia celne we Włoszech?
        Przewóz towarów podlega ograniczeniom ilościowym na zasadach obowiązujących w UE, co oznacza w praktyce, że rzeczy osobiste i sprzęt na własny użytek nie podlega ograniczeniom celnym. W przypadku towarów można wwozić i wywozić do 200 szt. papierosów, 400 szt. cygaretek, 200 szt. cygar, 1 kg. Tytoniu, 10 l spirytusu, 20 l mocniejszego alkoholu, 90 l wina i 110 l piwa.
        Jakie dokumenty potrzebne są w razie konieczności skorzystania z służby zdrowia we Włoszech?
        W nagłych przypadkach turyści z Polski objęci są we Włoszech bezpłatną podstawową opieką medyczną. Opłaca się jednak wykupić polisę ubezpieczenia podróżnego, która w razie potrzeby umożliwi pokrycie kosztów bardziej zaawansowanego leczenia i transport medyczny. Jeżeli posiadamy ubezpieczenie prywatne należy zapoznać się z jego warunkami, gdyż w większości przypadków ubezpieczeniem objęte są koszty leczenia powyżej pewnych kwot, które należy samemu opłacić. Przed wyjazdem za granicę dobrze jest jednak w oddziale wojewódzkiego NFZ złożyć wniosek o wydanie Europejskiej Karty Ubezpieczenia Zdrowotnego, która jest dowodem posiadania takiego ubezpieczenia.

        Zobacz również inne regiony