Ottoman City

oferta dostępna

Cena za osobę 518

Razem (Szczegóły ceny)1 036

Masz kartę payback?
Dostaniesz 518 punktów payback



dojazd własny

02:30:00

Każda wycieczka zarezerwowana we FLY.PL objęta jest:
Gwarancją 100 % zwrotu
Gwarancją 100 % zwrotu

Gwarantujemy bezpieczny zakup wakacji. Dajemy Ci 100 % pewności zwrotu wpłaconych pieniędzy.

Gwarancją najniższej ceny
Gwarancją najniższej ceny

Jeśli znajdziesz tą samą ofertę taniej, zwrócimy Ci podwójną różnicę i dodatkowo otrzymasz bon na 200 zł.

Opis oferty


Udogodnienia w hotelu:

Hotel
  • Duże miasta (city breaks)
  • Kurorty nadmorskie

Wybierz opis oferty wg touroperatora: 

Kategoria

***

Region

Istanbul, Turcja

Opis hotelu

Położony 500 m od centrum Stambułu. Lotnisko Ataturk znajduje się 19 km od hotelu.

Hotel posiada całodobową recepcję, restaurację, bar, windę, WiFi i parking.

Wszystkie pokoje wyposażone są w klimatyzację, bezprzewodowy Internet, łazienkę z wanną lub prysznicem, WC, suszarkę do włosów, mini bar, telefon, TV, sejf oraz zestaw do kawy i herbaty.

** Informujemy, że niektóre z powyższych udogodnień mogą być zamknięte w zależności od sezonu lub z powodu warunków pogodowych. **

Adres: Caglayan Mah. Vatan Cad. Esen Sok No: 2, Kagithane, 34400 Stambuł, Turcja.

Informacje praktyczne


Stolica

Ankara


Język

turecki


Czas lokalny

Różnica w czasie względem Polski to: czas letni +1 godzina czas zimowy +2 godziny


Ogólne wymagania wjazdowe

Wymagana wiza.

Wjazd dla obywateli Polski na terytorium Turcji możliwy jest wyłącznie na podstawie paszportu i wizy.

Minimalna ważność paszportu do uzyskania wizy elektronicznej lub na lotnisku wynosi 180 dni od daty wjazdu do Turcji. Wymagana minimum jedna wolna strona w paszporcie.

Wiza turystyczna jest wydawana na okres 180 dni. Łączny pobyt nie może przekroczyć 90 dni w ramach 180 dni (możliwość wielokrotnego przekraczania granicy).

Możliwości uzyskania wizy:

- na stronie www.evisa.gov.tr wielokrotna wiza elektroniczna (e-wiza) – 20 USD/os., płatność możliwa wyłącznie kartą debetową/kredytową z systemem 3D Secure,

- na lotnisku po przylocie w punktach sprzedaży na przejściach granicznych (wklejka) – 30 USD/os. lub 25 EUR/os., płatne gotówką.

WAŻNE: Osoby posiadające paszport tymczasowy nie mogą zakupić e-wizy ani wizy na przejściu granicznym! Posiadacze takich paszportów muszą ubiegać się o wizę turystyczną wyłącznie w Ambasadzie Turcji w Warszawie (należy najpierw złożyć wniosek online na stronie www.visa.gov.tr a następnie dostarczyć wymagane dokumenty w Dziale Konsularnym Ambasady Turcji przy ul. Rakowieckiej 19 w Warszawie). Minimalna ważność paszportu do uzyskania wizy w Ambasadzie Turcji w Warszawie wynosi 60 dni od daty opuszczenia Turcji.

Dokumenty można składać od poniedziałku do piątku w godzinach 09:30-12.00 (w przypadku wnioskodawców, którzy nie umówili się na spotkanie za pośrednictwem strony www.visa.gov.tr) lub w wybranym przez wnioskodawców terminie (w przypadku osób, które umówiły się na spotkanie za pośrednictwem strony www.visa.gov.tr).

Uwaga! Do złożenia wniosku niezbędne jest osobiste stawiennictwo wnioskodawcy.

Wymagane dokumenty - wydrukowany wniosek wizowy, wypełniony na stronie www.visa.gov.tr i podpisany przez wnioskodawcę, - paszport, ważny co najmniej 60 dni od daty opuszczenia terytorium Turcji, - kserokopia paszportu (strona ze zdjęciem i danymi osobowymi), - jedno zdjęcie biometryczne, - potwierdzenie rezerwacji hotelu i biletów lotniczych lub potwierdzenie rezerwacji wycieczki, - wyciąg z konta potwierdzający środki w wysokości 50 USD lub równowartości tej kwoty na każdy dzień pobytu, - ubezpieczenie zdrowotne ważne na czas pobytu w Turcji, - (w przypadku osób niepełnoletnich) pisemna zgoda obydwojga rodziców/opiekunów prawnych na wyjazd dziecka pod opieką osób trzecich, ew. pisemne oświadczenie obydwojga rodziców/opiekunów prawnych o wyjeździe dziecka pod ich opieką.

Opłata: 255 PLN, płatności należy dokonać gotówką w momencie składania dokumentów.


Waluta

lira turecka (TRY), 1 TRY = 100 kuruszy

Aktualny kurs to: 1TRY = 0.7042PLN, kurs NBP z dnia 2018-12-17


Ceny w hotelach i restauracjach

Kebab w bułce – ok. 3-4 TRY (z kurczakiem); od ok. 6 TRY (z baraniną/wołowiną); danie obiadowe – 6-12 TRY (droższe są dania z rybami i owocami morza); piwo – od ok. 10 TRY


Napiwki

Dawanie napiwków (bakszysz) jest ogólnie przyjęte, szczególnie w restauracjach (min. 10% wartości rachunku) i taksówkach. Warto raz na ok. 2 dni zostawić również napiwek obsłudze sprzątającej pokoje w hotelu.


Szczepienia

Brak wymaganych szczepień

Obowiązkowy podatek turystyczny

Nie ma wymaganych opłat za pobyt turystyczny

Napięcie i rodzaj gniazdka

adapter nie jest wymagany, 220 V; 50 Hz / typ C, typ C-2, typ F


Komunikacja / transport publiczny

dolmusze, czyli lokalne minibusy: ok. 9 TRY/15 km; taksówki (wyposażone w liczniki): ok. 8 TRY/1 km


Wynajem samochodów

Cena wynajmu małego samochody zaczyna się 160 TRY/dzień. Cena benzyny – ok. 6,60 TRY/l, oleju napędowego – ok. 5,09 TRY/l

Minimalny wiek kierowcy zależy od klasy wypożyczanego auta: najtańsze modele - 21 lat, auta klasy średniej – 24 lata, najdroższe – 27 lat. Czasem mogą wystąpić ograniczenia górnej granicy wieku (powyżej 75 lat). Prawo jazdy należy mieć od minimum roku lub dwóch lat w zależności od wypożyczalni. Konieczne jest okazania paszportu podczas wynajmowania samochodu.

Obowiązuje ruch prawostronny.


Ważne lokalne informacje i zwyczaje

Polecamy zabranie euro lub dolarów amerykańskich i wymianę ich na lokalną walutę w kantorze. Wymiana waluty w banku może zająć więcej czasu ze względu na konieczność okazania paszportu.

W regionach turystycznych nie powinno być problemów z płatnością kartą i dostępnością bankomatów.

Targowanie się, szczególnie na targach i w lokalnych biurach podróży, jest ogólnie przyjęte i wskazane.

Przy zwiedzaniu meczetów należy przed wejściem zdjąć obuwie, kobiety nie mogą wchodzić z odkrytymi głowami i ramionami, w szortach. Również podczas podróżowania po wschodnich rejonach Turcji kobiety nie powinny mieć odsłoniętych nóg i ramion.

Kobiety poruszające się samotnie mogą być narażone na kłopotliwe zaczepki, również w dużych miastach.

W czasie Ramadanu od świtu do zmierzchu należy powstrzymać się od jedzenia w miejscach publicznych.
... Czytaj cały opisZwiń opis


Podane informacje wjazdowe dotyczą obywateli Rzeczpospolitej Polski. Obywatele innych państw są zobowiązani do zapoznania się z informacjami wizowymi we własnym zakresie.

Aktualne informacje na temat stanu bezpieczeństwa w danym kraju, znajdują się na stronie: http://www.msz.gov.pl/pl/informacje_konsularne/ostrzezenia

Masz pytania przed rezerwacją? Wyślij formularz do naszego doradcy!

Oświadczam, że zapoznał(łam)-em się i akceptuję Regulamin Serwisu Fly.pl, Politykę Ochrony Danych Osobowych oraz Klauzulę Informacyjną dotyczącą przetwarzania Danych Osobowych i wyrażam zgodę na kontakt od Fly Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. w celu realizacji zapytania/rezerwacji oraz