• Opis
    • Polecane oferty
    • O regionie
    • Pogoda
    • Informacje praktyczne
    • Galeria
    • Wycieczki
    • Więcej

      Kusadasi

      Kusadasi to przede wszystkim malownicze plaże, wspaniałe zabytki oraz najlepsze knajpki rybne. To także szaleństwo w klubach, pubach karaoke, lokalach z muzyką turecką oraz dyskotekach, których w mieście nie brakuje. Oprócz wielu zabytków historycznych znajdziemy tu także dwa ogromne parki wodne oraz jedną z najpiękniejszych plaż Long Beach, której długość wynosi 22 kilometry! Kusadasi to także wspaniała baza wypadowa do takich miejsc jak starożytny Efez, miasto Pirene, Milet czy Didyma.

      Samolotem: 03:00:00

      Informacje ogólne

      Atrakcją kurortu jest Wyspa Golębia, która połączona jest z miastem groblą. Znajduje się na niej twierdza z przełomy XIV i XV w., którą otacza przepiękny ogród. W mieście znajduje się kilka hammamów, ale niewiele jest tam zabytków. Osoby chcące odpocząć na chwilę od miasta najlepiej będą czuły się na piaszczystej plaży Kadmlar Denizi, oddalonej ok. 2,5 km od centrum kurortu.

      Krystalicznie czyste morze, rozległe, piaszczyste plaże, bogata oferta hotelarska i rozrywkowa co roku przyciągają coraz więcej turystów. Znajduje się tu bardzo wiele restauracji, barów, dyskotek, które w sezonie otwarte są do późnych godzin nocnych, co sprawiło, że Kusadasi odwiedza dużo młodych ludzi.

      Polecane oferty

      • Antalya
      • Kusadasi
      • Side
      • Marmaris
      • Belek
      • Bodrum
      • Alanya
      • Cesme
      • Kemer
      • Więcej

        O regionie

        Informacja ogólna

        Wybrzeże Morza Egejskiego to idealne miejsce na wypoczynek. W Kusadasi znajdziemy przepiękne plaże, Çeşme to raj dla miłośników sportów wodnych i świetna baza wypadowa na grecką wyspę Chios. Bodrum i Marmaris to miejsce dla osób, które chcą wypocząć i skorzystać z uroków nocnego życia. Sezon rozpoczyna się w maju i trwa do końca października. W najcieplejszych miesiącach, lipcu i sierpniu, temperatura powietrza sięga 35 stopni Celsjusza, lazurowe wody zachęcają do morskich kąpieli, opady występują rzadko, a w ciągu dnia czeka na nas 12 słonecznych godzin. Sierpień, wrzesień i październik to najlepszy czas dla osób, które preferują aktywny wypoczynek – wiatry sprzyjają uprawianiu sportów wodnych, a woda osiąga najlepszą temperaturę do windsurfingu czy kitesurfingu. Z Bodrum już tylko kilka kroków do wspaniałego antycznego Efezu. To jedna z tych atrakcji których ominąć nie wolno.  Wiosna to idealna pora dla osób, które chcą uniknąć turystycznego zgiełku i cieszyć się wspaniałą pogodą – w ciągu dnia temperatury wahają się między 22 a 28 stopniami Celsjusza, a wycieczki zaskakują niskimi cenami.

        Dla kogo rekomendujemy?

        • dla najmłodszych – plaże, atrakcje wodne
        • spragnionym wypoczynku i morskich kąpieli
        • sportowcom – windsurfing, kitesurfing, żeglowanie
        • miłośnikom zwiedzania

        Pogoda

        Kiedy jechać?

        Miłośnicy plażowania i morskich kąpieli powinni planować urlop w okresie letnim, między czerwcem a wrześniem – mamy gwarancję wspaniałej pogody, wysokich temperatur i bezchmurnego nieba. Jeśli planujemy spędzić urlop na zwiedzaniu, najlepiej wybrać okres przed sezonem – będzie ciepło, ale nie upalnie. Ominiemy kolejki do atrakcji turystycznych i skorzystam z niższych cen wycieczek. Na aktywny wypoczynek polecamy lipiec, sierpień i wrzesień – szczególnie miejscowość Çeşme, gdzie panują najlepsze warunki do uprawiania sportów wodnych, np. windsurfingu. Odkrywcy podwodnego świata powinni udać się do Bodrum, gdzie nie tylko można nurkować, ale również zwiedzić Muzeum Archeologii Podwodnej.

        Średnia pogoda w ciągu roku

        I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
        Temp.   Max. (°C)14°15°16°20°24°28°31°31°27°23°19°16°
        Temp.    Min. (°C)13°16°20°22°22°20°16°13°10°
        Temp.    wody (°C)17°16°16°17°19°21°23°25°24°22°20°18°
        Godziny słoneczne (h) 45681012121110864
        Dni deszczowe 1411106510016914
        Wilgotność powietrza (%) 737068666561596164687273

        Informacje praktyczne

        O kierunku

        Stolica / Język
        Ankara / turecki

        Czas lokalny
        Różnica w czasie względem Polski to: czas letni +1 godzina czas zimowy +2 godziny

        Ogólne wymagania wjazdowe
        Od 2 marca 2020 roku wiza nie jest wymagana. Wjazd dla obywateli Polski na terytorium Turcji możliwy jest na podstawie paszportu.  

        Szczepienia
        Brak wymaganych szczepień

        Napięcie i rodzaj gniazdka
        adapter nie jest wymagany, 220 V; 50 Hz / typ C, typ C-2, typ F

        Pieniądze

        Waluta
        lira turecka (TRY), 1 TRY = 100 kuruszy, 1 TRY = 0.6334PLN, kurs NBP z dnia 2020-04-03

        Ceny w hotelach i restauracjach
        Kebab w bułce – ok. 3-4 TRY (z kurczakiem); od ok. 6 TRY (z baraniną/wołowiną); danie obiadowe – 6-12 TRY (droższe są dania z rybami i owocami morza); piwo – od ok. 10 TRY

        Napiwki
        Dawanie napiwków (bakszysz) jest ogólnie przyjęte, szczególnie w restauracjach (min. 10% wartości rachunku) i taksówkach. Warto raz na ok. 2 dni zostawić również napiwek obsłudze sprzątającej pokoje w hotelu.

        Obowiązkowy podatek turystyczny
        Nie ma wymaganych opłat za pobyt turystyczny

        Komunikacja

        Komunikacja / transport publiczny
        dolmusze, czyli lokalne minibusy: ok. 9 TRY/15 km; taksówki (wyposażone w liczniki): ok. 8 TRY/1 km

        Wynajem samochodów
        Cena wynajmu małego samochody zaczyna się 160 TRY/dzień. Cena benzyny – ok. 6,60 TRY/l, oleju napędowego – ok. 5,09 TRY/l

        Minimalny wiek kierowcy zależy od klasy wypożyczanego auta: najtańsze modele - 21 lat, auta klasy średniej – 24 lata, najdroższe – 27 lat. Czasem mogą wystąpić ograniczenia górnej granicy wieku (powyżej 75 lat). Prawo jazdy należy mieć od minimum roku lub dwóch lat w zależności od wypożyczalni. Konieczne jest okazanie paszportu podczas wynajmowania samochodu.

        Obowiązuje ruch prawostronny.

        Informacje

        Ważne lokalne informacje i zwyczaje
        Polecamy zabranie euro lub dolarów amerykańskich i wymianę ich na lokalną walutę w kantorze. Wymiana waluty w banku może zająć więcej czasu ze względu na konieczność okazania paszportu.

        W regionach turystycznych nie powinno być problemów z płatnością kartą i dostępnością bankomatów.

        Targowanie się, szczególnie na targach i w lokalnych biurach podróży, jest ogólnie przyjęte i wskazane.

        Przy zwiedzaniu meczetów należy przed wejściem zdjąć obuwie, kobiety nie mogą wchodzić z odkrytymi głowami i ramionami, w szortach. Również podczas podróżowania po wschodnich rejonach Turcji kobiety nie powinny mieć odsłoniętych nóg i ramion.

        Kobiety poruszające się samotnie mogą być narażone na kłopotliwe zaczepki, również w dużych miastach.

        W czasie Ramadanu od świtu do zmierzchu należy powstrzymać się od jedzenia w miejscach publicznych.

        Aktualne informacje na temat stanu bezpieczeństwa w danym kraju, znajdują się na stronie: http://www.msz.gov.pl/pl/informacje_konsularne/ostrzezenia

        Kuchnia i obyczaje

        Kuchnia

        Największa popularnością cieszy się, wspomniany wcześniej kebab – jest to baranina skrawana w pionowego rożna, podawana przeważnie z chlebkiem pita z warzywami lub surówką. Typowe tureckie śniadanie składa się z chleba, nabiału w postaci serów owczych (beyaz peynir) lub żółtych (kasar), miodu, oliwek i czasem warzyw. Dużą popularnością, zwłaszcza w obrębie miejscowości nadmorskich cieszą się przekąski (meze) popularne również w innych krajach Morza Śródziemnego. Tureckie przekąski to głównie sałatki na bazie świeżych warzyw, warzywa zapiekane z serem i tureckie placki pide lub lahmacun. Dla tego obszaru charakterystyczne są zupy, podawane jako drobna przekąska lub pierwsze z dań obiadowych, a zwłaszcza, popularna również w Polsce zupa pomidorowa. Inne, cieszące się uznaniem to zupa rybna – balik oraz zupa z zielonego groszku – bezelye.

        Główny posiłek obiadowy opiera się na mięsie, do którego podawany jest ryż i warzywa. Ciekawym połączeniem jest też ryż duszony z mięsem jagnięcym w rosole z dodatkiem cynamonu oraz pistacji. Innym daniem mięsnym, które króluje w kuchni tureckiej są pulpeciki Kofte, serwowane z warzywami i chlebkiem pita, ryżem lub ziemniakami. Mimo wielu różnorodnych dań mięsnych uznaniem cieszą się tez gulasze warzywne. Najważniejszym ich składnikiem jest bakłażan, który ma zastosowanie w sałatkach, marynuje się go w oliwie, zapieka, dusi z mięsem, czy serwuje jako puree. Inne ważne składniki potraw to pomidory, papryka, cukinia, ogórki i oliwki.

        Kuchnia turecka słynie również ze słodyczy, na których czele jest wytwarzana z masy sezamowej chałwa, a dzięki wpływom bałkańskim i arabskim pełno w niej orzechów, bakalii, miodów i styropów dodawanych do ciast i ciastek. Na tureckich straganach spotkać też można rachatłukum – kolorowe pudrowe galaretki.

        Narodowym napojem, spożywanym w dużych ilościach jest cay – czarna, przeważnie słodzona herbata. Do trunków zalicza się popularną anyżową wódkę raki o lekkim lukrecjowym smaku, którą nazywa się też „mlekiem lwa” ze względu na biały kolor, który ma po zmieszaniu z wodą.

        Wycieczki fakultatywne

        Aktywność

        Region Kusadasi jest świetnym punktem wypadowym na wycieczki do Efezu, Izmiru, Pamukale, jak i na wyspę Samos. Długie piaszczyste plaże ciągnące się kilometrami za kurortem sprzyjają sportom wodnym, a miejscowy port oferuje rejsy guletami po pobliskich wysepkach. Znajduje się tu kilka szkół i baz nurkowych, a znajdujące się na obrzeżach kurortu stadniny oferują romantyczne przejażdżki konne po plaży o zachodzie słońca.

        Wycieczki fakultatywne

        Milas – miasto, w którym przetrwały budowle osmańskie z bogato zdobionymi kominami, oraz 3 świątynie, w tym stary meczet Ulu Camii z XIV w. Warto przyjechać tu na wtorkowe targowisko i zakupić słynące ze świetnej jakości tkaniny, torby na ramię wyrabiane z koziej skóry czy kolorowe dywany w geometryczne wzory. Od. 13 km od Milas znajduje się starożytne Euromos z wspaniałą, koryncką świątynia Zeusa – jedna z 6 najlepiej zachowanych na terenie Azji Mniejszej.

        Efez – starożytne miasto, założone przez legendarne Amazonki. Miasto rozwijało się bardzo szybko od VI -III w. p.n.e. i właśnie z tego okresu pochodzi słynna świątynia Artemidy, której kapitele i fragmenty trafiły do British Museum w Londynie, a sama świątynia uznana została za jeden z siedmiu cudów świata. Starożytny Efez był ośrodkiem kultu Kybeles – boginią płodności i urodzaju. Wiele z ocalałych tam ruin pochodzi z czasów rzymskich, a najciekawsze to Stadion w kształcie podkowy, Droga Arkadyjska, gimnazjon portowy, Biblioteka Celsusa, teatr i termy Scholastyki. Będąc w Efezie warto zobaczyć też świątynię Hardiana i starą agorę.

        Priene – malowniczo położone miasteczko, które niegdyś pełniło funkcję portu, a obecnie jest odcięte od morza przez muł nanoszony przez rzekę. Warto zobaczyć tutejszy hellenistyczny teatr z ołtarzem w centralnej części, który służył do składania ofiar Dionizosowi. W jego pobliżu odnaleziono fundamenty bizantyjskiego kościoła. Najważniejszym zabytkiem jest jednak świątynia Ateny , która przez ponad 200 lat była uważana za ideał architektury jońskiej.

        Izmir – jest to trzecia największa miejscowość. Turcji ze znaczącym portem morskim i lotniczym. Miasto ma bardzo bogatą i burzliwą przeszłość, a jego początki sięgają czasów antycznych, kiedy nosiło nazwę Smyrna. Wcześniej istniała tu osada, której dogodne położenie w zatoce było powodem wielu walk. Miasto Smyrna założył Aleksander Wielki, który zlecił wybudowanie fortecy na górze Pagos. Od kiedy pojawili się tutaj Rzymianie Smyrna rozbudowywała się, o czym świadczą ślady po okazałych budowlach z tego okresu. Konkurencją w rozwoju miasta był pobliski Efez, którego port został zamulony i po odcięciu go od morza Smyrna stała się głównym portem regionu. Miejscowość stała się jednym z siedmiu kościołów Apokalipsy św. Jana – został tu spalony biskup Polikarp, który nie chciał się zrzec chrześcijaństwa. Dobry czasy skończyły się po najeździe Arabów, którzy splądrowali miasto i wielu atakach Turków i Mongołów. Za panowania greckiego, w 1922 r. w Smyrnie wybuchł wielki pożar, podczas którego zginęły tysiące ludzi i zostało zniszczone wiele budowli. Po tym wydarzeniu Grecy zostali przepędzeni, a ze zgliszczy powstał Izmir. Główne zabytki to górująca nad miastem forteca Kadifekale, której okolice stały się ulubionym miejscem zakochanych i spacerowiczów. Miasto i jego okolice można podziwiać wspinając się po schodach wiodących od głównej bramy, a przy dobrej widoczności łatwo dostrzec Manisę, góry na północnym wschodzie, czy leżącą po drugiej stronie zatoki miejscowość Karsiyaka. Niesamowite wrażenie robi tez stara Agora, do której wiodą wąskie uliczki oraz zakryty bazar Cirsi, który jest jednym z największych na wybrzeżu. W Izmirze znajduje się tez inne ciekawe targowisko – Kizlaragasi Han – gdzie jest wiele warsztatów rzemieślniczych i sklepików z wyrobami. Ciekawym miejscem jest Plac Konak z charakterystyczną wieżą zegarową, pomnikiem pierwszego Turka i bogato zdobiony meczet z XVIII w.

        Sart (Sardes) – niegdyś była to niewielka osada nad jeziorem, która w czasach rzymskich rozrosła się i była jednym z głównych miast imperium. Najbardziej imponującym zabytkiem jest świątynia Artemidy, której ogromne rozmiary porównywane są z największymi świątyniami Efezu, Samos i Didyme. Nad miastem wznosi się wzgórze świątynne Bozdag, skąd rozciąga się przepiękny widok.

        Informacje konsularne

        Turcja, Ankara, Atatürk Bulvari 241, 06-650 Kavaklidere PK-20
        Tel.: +90 312 4572000, +90 312 4572001,
        Tel. dyżurny: +90 312 4572000, +90 312 4572001, +90 5304691 Faks: +90 312 4678963

        Konsulat Generalny Rzeczypospolitej Polskiej w Stambule

        Turcja, Stambuł, GIZ 2000 PLAZA, Ayazaga Köyü Yolu N.7, Kat:5, 34 398 Maslak - Istanbul
        Tel.: +90 212 290 66 30 Tel.: +90 212 290 66 31
        Tel. dyżurny: +90 530 469 18 81 Faks: +90 212 290 66 32

        FAQ

        Jak poruszać się po Kusadasi?
        Popularnym i dość tanim środkiem transportu są busy i autobusy kursujące między miejscowościami turystycznymi i większymi miastami. Niedaleko Kusadasi znajduje się autostrada, którą można szybko dojechać do Izmiru, Cesme, czy dalej do Istambułu. Polskie prawo jazdy jest respektowane w Turcji, ale podróżując na własną rękę, np. wynajętym samochodem, musimy zwrócić uwagę na to, że przepisy drogowe w Turcji są traktowane dość dowolnie. Ponadto, w razie stłuczki musimy być przygotowani na to, że poza miejscowościami turystycznymi nie dogadamy się w innym języku niż turecki. Wyjeżdżając w dalszą podróż, dla własnego bezpieczeństwa warto tez powiadomić hotel o planowanej trasie i porze powrotu. Podróżując w dalsze rejony, dzięki dogodnym połączeniom między większymi miastami, wygodnym i dość tanim rozwiązaniem jest kolej. Z portu w Kusadasi kilka razy dziennie kursują promy do Cesme i na Samos.
        Jakie plaże są w Kusadasi?
        Kurort posiada naturalne piaszczyste plaże, które bliżej centrum są wąskie. Główna plaża regionu – szeroka i piaszczysta Long Beach ciągnie się ok. 22 km wzdłuż wybrzeża od Kusadasi na południe. Brzeg jest łagodnie nachylony w stronę morza co sprzyja wakacjom z dziećmi. Przy hotelach wyższej kategorii lub w wybranych kurortach plaża jest usypywana sztucznie lub znacznie różni się od typowych plaż miejskich, dlatego wybierając kurort i hotel warto upewnić się do jakiej plaży będziemy mieli dostęp.
        Jakie są ograniczenia celne w Turcji?
        Do Turcji można wwieźć do 200 szt. papierosów, 50 cygar, 5 l wina lub innego alkoholu. Nie ma ograniczeń w przywożeniu ubrań, aparatów fotograficznych, żywności, sprzętu turystycznego, o ile ich ilość wskazuje, że są przeznaczone na użytek osobisty. Z Turcji nie wolno wywozić nawet najmniejszych przedmiotów o charakterze zabytkowym czy historycznym.

        Zobacz również inne regiony