• Opis
    • Polecane oferty
    • Informacje praktyczne
    • Galeria
    • Więcej

      Veneto

      Veneto zaliczane jest do najpiękniejszych regionów Włoch. "Pływająca" Wenecja, romantyczna Werona i stare miasto Padwa pełne zabytków i cudów architektury to idealne miejsca na niezapomniany wypoczynek. Położone nad Zatoką Wenecką Veneto to przede wszystkim zachwycająca architektura, sztuka i kultura, a także część Jeziora Garda - największego i najczystszego jeziora we Włoszech.

      Informacje ogólne

      Arabba – świetna stacja narciarska położona na granicy regionów Trentino i Veneto między malowniczymi przełęczami Falzarego, Campolongo i Pordoi. Ośrodek należy do wspaniałego kompleksu Dolomiti Superski na którym obowiązuje wspólny skipass i panują idealne warunki do jazdy na nartach i snowboardzie potęgowane dodatkowo przez zachwycające widoki. Wyciągami można dotrzeć m.in. na Passo Pardoi, sławną Sella Ronda czy do terenu narciarskiego Canzei. Narciarze zjazdowi mają do dyspozycji kilkadziesiąt  km tras o różnym stopniu trudności obsługiwanych prze najnowocześniejsze wyciągi prowadzące także na masyw „Królowej Dolomitów” - szczytu Marmolada, na którym można jeździć przez cały rok, a przepiękne widoki rozpościerające się we wszystkich kierunkach trzeba po prostu zobaczyć. W górskich schroniskach dominuje regionalna kuchnia, kurort nie należy do głośnych miejsc, więc raczej przyjeżdżają do niego turyści poszukujący spokoju. Pozostałe atrakcje, z których warto skorzystać w ramach odpoczynku od nart to skutery śnieżne, wyprawy na rakietach śnieżnych czy loty paralotnią i wiele innych. W okolicy warto też zwiedzić położone najwyżej w Europie muzeum I wojny światowej.

      Lodowiec Marmolada – najważniejszy obszar w Dolomitach, który gościł już pierwszych turystów w XIX w. nie bez powodu nazywany „Królową Dolomitów” jest celem wypraw wielu miłośników białego szaleństwa. Na lodowcu można jeździć przez cały rok, dogodne połączenia z terenami narciarskimi Arabby i Sella Ronda zapewnia system nowoczesnych wyciągów i bezpłatne skibusy, natomiast sama Marmolada zapewnia niebywałe widoki zachwycające zaprawionych narciarzy przyjeżdżających na ten najwyższy szczyt południowo-wschodnich Alp. Narciarze mogą szusować po kilkudziesięciu kilometrach tras o różnym stopniu trudności, na które dowiozą ich nowoczesne wyciągi oraz kolejka linowa Malga Ciapela. Narciarze biegowi mają dla siebie piękne trasy o długości 20 km, natomiast snowboardziści mogą polecieć helikopterem na Marmoladę i zjechać z niej po wyznaczonych trasach lub wyszaleć się wspaniałych trasach do freeridingu. W typowych alpejskich restauracjach można napić się wybornej grappy i spróbować lokalnych przysmaków, mocnych wrażeń dostarczają przejazdy skuterami śnieżnymi, saniami i wyprawy na wspinaczki po lodzie. Najważniejsze kurorty zapewniające wspaniały wypoczynek na wysokim poziomie znajdują się w Rocca Pietore, Sottoguda, Malga Ciapela oraz w położonych niedaleko miejscowościach Arabba, Corvary, Cortina d`Ampezzo i Canazei.

      Ski Arena Civetta – słynne tereny narciarskie regionu Veneto położone pomiędzy Marmoladą a Cortina d'Ampezz należą do często odwiedzanych przez narciarsko-snowboardowych zapaleńców wypoczywających w głównych kurortach: Alleghe, Selva di Cadore, Zoldo i Palafavera. Civetta ku uciesze narciarzy należy także do terenu narciarskiego Dolomiti Superski, z którego można korzystać dzięki wspólnemu skipassowi oraz dogodnemu połączeniu bezpłatnymi busami między Alleghe i stacją Malga Ciapela pod Marmoladą. W pięknej, górskiej scenerii miłośnicy nart mogą szusować po długich i wspaniałych nartostrad z gęstą siecią nowoczesnych wyciągów, specjalnie wytyczone trasy mają do pokonania narciarze biegowi, a na dobrze oświetlonych snowparkach mogą wyszaleć się miłośnicy dwóch desek. Jeżeli ktoś nie przepada za szybką jazdą na nartach może wybrać się na niezwykły marsz z pochodniami po wąwozie Sottoguda. W każdym kurorcie można znaleźć rozmaite puby i bary dostarczające wieczornych rozrywek, z kolei rano najlepiej wybrać się na wspaniałe szlaki przeznaczone do turystyki pieszej. Atrakcją przyciągającą miłośników sportów zimowych są organizowane w Alleghe I ligowe rozgrywki w hokeju na lodzie oraz możliwość oglądania łyżwiarstwa figurowego na mistrzowskim poziomie.

      Cortina d'Ampezzo – określenie „Narciarski Eden” mówi samo za siebie i ma uzasadnienie w popularności niezwykle popularnego kurortu narciarskiego. Zimowe Igrzyska Olimpijskie odbywały się tu już przed II wojną światową, a na 6 oddzielnych terenach każdy miłośnik białego szaleństwa znajdzie coś dla siebie. Można szusować po świetnie przygotowanych nartostradach o łącznej długości ponad stu kilometrów z precyzyjnie dopracowanym systemem wyciągów i gondoli. Miejscowość ma typowo włoski charakter, a piękne krajobrazy, strome stoki, dobra zabawa i regionalna kuchnia to propozycje nie do odrzucenia dla turystów zastanawiających się nad wyborem dogodnego miejsca wypoczynkowego, w którym liczy się przede wszystkim prestiż, luksus i bogate życie nocne. Narciarze biegowi mają do dyspozycji liczne trasy o długości kilkudziesięciu kilometrów, snowboardziści mogą szaleć po doskonale przygotowanych stokach i snowparkach. Wykwintne restauracje, głośne dyskoteki i gwarne puby w centrum Cortiny to normalność, a jeżeli ktoś nie przepada za taką formą spędzania czasu z powodzeniem może wybrać się do kina czy teatru. Luksusowe hotele na najwyższym poziomie dbają o wypoczynek swoich gości udostępniając liczne baseny i fitness cluby. Sporo atrakcji czeka też na miłośników mocnych wrażeń, warto spróbować swoich sił w śnieżnym raftingu, czyli zjeździe na dmuchanym pontonie po zeskoku skoczni narciarskiej, wspinaczce po zamarzniętych wodospadach czy szaleńczej jeździe po torze bobslejowym.

      Polecane oferty

      • Piemont
      • Trentino
      • Sardynia
      • Kalabria
      • Rzym
      • Kampania
      • Sycylia
      • Dolina Aosty
      • Więcej

        Informacje praktyczne

        O kierunku

        Stolica / Język
        Rzym / włoski

        Czas lokalny
        Nie ma różnicy pomiędzy czasem lokalnym a czasem letnim i zimowym w Polsce.

        Ogólne wymagania wjazdowe
        Wiza nie jest wymagana. Przekroczenie granicy możliwe na podstawie dowodu osobistego lub paszportu.

        Szczepienia
        Brak wymaganych szczepień.

        Napięcie i rodzaj gniazdka
        adapter nie jest wymagany; 230 V; 50 Hz / typ C, typ F, typ L

        Pieniądze

        Waluta
        euro, 1 EUR = 100 centów, 1 EUR = 4.5342PLN, kurs NBP z dnia 2020-04-07

        Ceny w hotelach i restauracjach
        Cena pizzy (średnica 32 cm) zależnie od regionu to od 4 € do 17 €, ale najczęściej będzie to koszt około 8 €. Za słynne pasty Bolognese, Napolitano, Carbonara oraz z owocami morza zapłacimy od 8 € do 14 €. Cena dań z owocami morza waha się między 8 a 15 €. Butelka dobrego wina w restauracji to wydatek rzędu 12–16 €. Piwo 0,3 L i napoje gazowane kosztują średnio 3–5 €.

        Napiwki
        W niektórych restauracjach napiwek jest doliczany do rachunku. Zazwyczaj jest to 10 lub 15%. Niektórzy restauratorzy podają tę informację w menu. Jeśli koszt obsługi nie zostaje doliczony, to zwykle zostawia się napiwek w wysokości 10%.

        Obowiązkowy podatek turystyczny
        Podatek turystyczny pobierany jest bezpośrednio na rachunek hotelu. Im bardziej luksusowa kategoria hotelu, tym opłata jest wyższa. W miastach o największym napływie turystów podatek wynosi średnio od 1 do 5 euro dziennie za osobę. Dzieci do lat 10 są zwolnione z opłaty. Podatek naliczany jest zwykle do 10 dnia pobytu.

        Komunikacja

        Komunikacja / transport publiczny
        W większych miastach komunikacja publiczna działa sprawnie. Najczęstszym środkiem transportu jest autobus, przyjeżdżający często niepunktualnie i bez rozkładu. Koszt jednorazowego biletu 100-minutowego to 1,5 €. Popularnym środkiem transportu jest też taksówka.

        Wynajem samochodów
        Koszt wynajęcia samochodu jest uzależniony od standardu auta i okresu najmu. Przykładowo, rezerwując samochód wcześniej, za wypożyczenie samochodu średniej wielkości na 3 dni zapłacimy od 200 do 250 zł.

        Informacje

        Ważne lokalne informacje i zwyczaje
        W niektórych włoskich miastach, takich jak Genua, Mediolan, Neapol czy Rzym, możemy skorzystać z metra. Czasem spotkamy też tramwaje, jednak głównym środkiem transportu z reguły jest autobus. Niestety, autobusy we Włoszech nie są punktualne, często trudno znaleźć aktualny rozkład. Nie powinniśmy również liczyć na znajomość angielskiego u włoskich kierowców, chociaż większość z nich jest chętna do pomocy i bardzo serdeczna.
        Jeśli planujemy podróż taksówką, zawsze należy sprawdzić oryginalne oznakowanie oficjalnych taksówkarzy w danym mieście. Na przykład w Rzymie szukajmy białych taksówek z oznaczeniem “Comune di roma NR_LICENCJI”. Zanim wsiądziemy do auta, koniecznie ustalimy oszacowaną cenę przejazdu. Opłata początkowa wynosi z reguły 3 do 4 €, opłaty za czas i kilometr różnią się w zależności od miasta.
        Na wakacjach we Włoszech musimy być przygotowani na włoską przerwę w ciągu dnia: między 12:30 a 16:00 możemy mieć problem ze zrobieniem zakupów. W dużych centrach handlowych przerw nie ma. Po południu zamykane są restauracje. Zazwyczaj czynne są od ok. 12:00 do 15:00 i znowu otwiera się je około 19:00.
        Wizytę w muzeum warto zaplanować na weekend – wówczas obiekty są najczęściej otwarte, a dla równowagi nieczynne lub otwarte krócej w poniedziałki.
        Tutaj pija się "na okrągło" espresso, a cappuccino rano, do południa. Caffe latte robią sobie Włosi rano na śniadanie, zalewając ciepłe mleko w kubku kawą i to często moka.
        Wchodzenie do kościołów we Włoszech w krótkich spodniach, w krótkiej spódniczce i w koszulce bez rękawów jest niemile widziane. Planując odwiedzanie miejsc kultu, należy włożyć ubranie zakrywające ramiona i kolana.

        Aktualne informacje na temat stanu bezpieczeństwa w danym kraju, znajdują się na stronie: http://www.msz.gov.pl/pl/informacje_konsularne/ostrzezenia

        Kuchnia i obyczaje

        Kuchnia

        Cokolwiek nie mówić o pizzy we Włoszech, skąd się wywodzi, smakuje wyjątkowo, inaczej niż w innych krajach szczycących się jej podawaniem. Pieczona w piecach opalanych drewnem – forno a legna – podawana jest w sposób tradycyjny, na cienkim cieście bez zbędnych udziwnień, które weszły do mody, gdy to smakowite danie stało się powszechne. Pizzerie mogą mieć różny charakter, ale w tych najprawdziwszych można kupić wyłącznie pizzę, napoje i piwo. Obecnie żaden Włoch nie byłby w stanie zliczyć ile gatunków pizzy może zaoferować przeciętna restauracja.

        Stołować można się także w „spaghetteriach” oferujących proste dania mączne i makarony spaghetti najwyższej klasy z całym wachlarzem sosów lub w „osteriach” – specjalizujących się w domowych kulinariach restauracjo-pubach.

        Spacerując po włoskich ulicach bardzo często można poczuć aromat świeżo parzonej kawy. Humor można poprawić sobie espresso, caffe lungo – z większą ilością wody, Americano – z domieszką alkoholu, macchiato – podawaną z małą ilością mleka lub caffe late – przypominającą polską białą kawę.

        Za Alla spina – piwo z beczki – mogą zabrać się wszyscy miłośnicy tego wspaniałego napoju; popularne piwa to Moretti, Peroni i Dreher, natomiast wódka grappa to mocniejszy trunek pochodzący z Bassano di Grappa w Wenecji Euganejskiej, a za najlepsze włoskie brandy uchodzi Stock. Także wina mają swoje wzmocnione wersje w postaci Martini, Cinzano czy Campari, natomiast po obiedzie dobrze smakuje gorzki drink Amaro lub Amaretto – słodszy z intensywnym smakiem migdałów. Ciekawym doświadczeniem może być skosztowanie gęstej, podpalanej, słodkiej, anyżowej mieszanki z ziarnkiem kawy – Sambuki, w każdym barze można zamówić też Strega – żółty, słodki likier o ziołowo-szafranowym smaku. Włosi popisują się także szerokim wachlarzem win, najlepiej smakują Soaves, Valpolicella i Chianti, w końcu włoskie wina zmieniają każdy posiłek i spotkanie rodzinne w przyjemne wydarzenie towarzyskie. We Włoszech ze względu na klimat uprawia się najwięcej odmian winorośli i produkuje najwięcej wina, niż w jakimkolwiek innym kraju. Każdy region ma swoje specyfiki, głębią smaku wyróżniają się Recioto Amarone i Recioto Amabile robione z suszonych winogron, czołowi producenci to Allegrini, Antinori, Clerico, Bruno Giacosa czy Angelo Gala. Warto zapamiętać takie słowa jak wino czerwone – rosso, białe – bianco i różowe – rose lub rosato, żeby później nie mieć problemu w restauracji z doborem ulubionego bukietu.

        Istotne we włoskiej kuchni jest pewne rozróżnienie polegające na przykład na tym, że mieszkańcy północy jedzą pasta – makaron w kształcie wstążek, natomiast południowcy spożywają rurki. Północ słynie z makaronów zrobionych z jajek, często podawane są alla Bolognese – z klasycznym sosem, z chudą cielęciną i pomidorami, przyprawionym marchewką, selerem i prosciutto, natomiast klasyczny południowy makaron produkowany jest masowo i podawany z sosem napoletana, na bazie wieprzowiny. Takich podziałów jest wiele i można je zauważyć w różnych odmianach regionalnych, których we Włoszech nie brakuje.

        Kuchnia Veneto nie jest dobrze znana przez kulturowe zróżnicowanie regionu, dzięki czemu jest bardziej egzotyczna dla turystów gustujących wyłącznie w popularnych potrawach. Szczególnie w rejonach narciarskich spotyka się gęste zupy i rozgrzewające gulasze z połączaniem słodkich i pikantnych składników. Trudno oprzeć się cialzons – pierożkom nadziewanym szpinakiem, czekoladą i rodzynkami, przyprawionym gałką muszkatołową. Po narciarsko-snowboardowych zmaganiach warto zasiąść do polenty – kaszy kukurydzianej podawanej z potrawką z jagnięciny, jota friulana – rodzaju gulaszu z mięsa, fasoli i kapusty czy apetycznej brovady – przygotowanej z rzepy fermentowanej w winie. Dojrzewająca przez 10 miesięcy szynka San Daniele uchodzi za często poszukiwany rarytas, wędzona słonina i ser Montasio to przysmaki z samej północy regionu. Nie zaszkodzi spróbować presnitz czy gubany – spotykanych także w Europie Środkowej ciast z orzechami i suszonymi owocami, po których konsumpcji zaleca się wzniesienie kielicha z winem tocai – o którego nazwę toczona jest nieustanna woja z producentami węgierskiego tokaju. Na stoły wraca także nieobecne przez lata słodkie, białe wino picolit, warto także pamiętać o czerwonym refosco i powszechnie uznawanym terrano oraz powstającym z podduszonych winogron recioto.

        Informacje konsularne

        Ambasada Rzeczypospolitej Polskiej w Republice Włoskiej
        Włochy, Rzym, Via Pietro Paolo Rubens, 20, 00197Tel.: 0039 06 362 04 200, 0039 06 362 04 204 Tel.: 0039 06 362 04 300 (Wydz. Kons.) Tel. dyżurny: 0039 335 599 52 12 (po godz. pracy) Faks: 0039 06 321 78 95 Faks: 0039 06 362 04 322 (Wydz. Kons.)rzym.amb.sekretariat@msz.gov.plwww.rzym.polemb.net

        Konsulat Generalny Rzeczypospolitej Polskiej w Mediolanie
        Włochy, Mediolan, Corso Vercelli 56, 20145
        Tel.: +39 02 48018978, +39 02 48019084 Tel. dyżurny: +39 335 5685786 Faks: +39 02 48020345
        mediolan.kg.sekretariat@msz.gov.pl
        www.mediolankg.polemb.net

        FAQ

        Jak poruszać się po Veneto?
        Po Veneto bardzo dobrze przemieszcza się za pośrednictwem świetnie rozwiniętej kolei obejmującej swoim zasięgiem cały kraj, poszczególne odcinki pokonuje się bardzo szybko. Dobra połączenia kolejowe funkcjonują też na trasach z głównymi miastami w Europie, obsługuje je m. in. pociąg Pendolino i Eurostar Italia. Komunikacja autobusowa jest natomiast wolniejsza i obsługuje krótsze trasy. Włoskie autostrady są szybkie i płatne, chociaż zdarza się, że w okresie świąt i sezonie letnim mogą być zatłoczone. Kierowcy nie mają obowiązku posiadania międzynarodowego prawa jazdy, a polskie ubezpieczenia komunikacyjne są uznawane. Kierowcę i pasażerów obowiązuje zapięcia pasów, brak kamizelki odblaskowej skutkuje mandatem. Warto też pamiętać, że we Włoszech obowiązują ostre przepisy dotyczące parkowania i niedostosowanie się do nich grozi szybkim odholowaniem samochodu i wysokim mandatem. W kurortach narciarskich połączenia między dolnymi stacjami wyciągów a hotelami zapewniają bezpłatne skibusy zsynchronizowane z godzinami startu i zamknięcia wyciągów. Kierowcy powinni mieć na uwadze górski charakter regionu i zaopatrzyć się wcześniej w łańcuchy śniegowe, gdyż w wielu miejscach są wymagane.
        Jakie są ograniczenia celne we Włoszech?
        Przewóz towarów podlega ograniczeniom ilościowym na zasadach obowiązujących w UE, co oznacza w praktyce, że rzeczy osobiste i sprzęt na własny użytek nie podlega ograniczeniom celnym. W przypadku towarów można wwozić i wywozić do 200 szt. papierosów, 400 szt. cygaretek, 200 szt. cygar, 1 kg. Tytoniu, 10 l spirytusu, 20 l mocniejszego alkoholu, 90 l wina i 110 l piwa.
        Jakie dokumenty potrzebne są w razie konieczności skorzystania z służby zdrowia we Włoszech?
        W nagłych przypadkach turyści z Polski objęci są we Włoszech bezpłatną podstawową opieką medyczną. Opłaca się jednak wykupić polisę ubezpieczenia podróżnego, która w razie potrzeby umożliwi pokrycie kosztów bardziej zaawansowanego leczenia i transport medyczny. Jeżeli posiadamy ubezpieczenie prywatne należy zapoznać się z jego warunkami, gdyż w większości przypadków ubezpieczeniem objęte są koszty leczenia powyżej pewnych kwot, które należy samemu opłacić. Przed wyjazdem za granicę dobrze jest jednak w oddziale wojewódzkiego NFZ złożyć wniosek o wydanie Europejskiej Karty Ubezpieczenia Zdrowotnego, która jest dowodem posiadania takiego ubezpieczenia.

        Zobacz również inne regiony